hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Vizsgálják egy budapesti meddőségi klinika praxisát

Egy még kutatási fázisban levő genetikei vizsgálat rutinszerű budapesti alkalmazása miatt indított eljárást a tisztiorvosi hivatal – írja az [origo].

"Megszületett az első, új genetikai módszerrel vizsgált baba" - hirdették az újságcímek tavaly augusztusban a Versys nevű budapesti meddőségi magánklinika eredményét. Ennek a szaknyelven "PGD microarray CGH"-nak nevezett módszer lényege, hogy a beágyazódás előtti előembrió teljes kromoszómaállományát megvizsgálják, ellentétben a más eljárásokban megszokott 5-11 kromoszómával. Ezzel a támogatói szerint teljeskörűbben szűrhetők ki a genetikai elváltozások, mint más módszerekkel, és javítja az embrióbeültetés sikerességét arányát is.

A módszer egy alváltozata a beültetés előtti genetikai diagnosztikai (PGD) vizsgálatoknak, amelyeket általában akkor javasolnak az orvosok, ha a pár valamelyik vagy mindkét tagja hordoz valamilyen genetikai rendellenességet. Rendkívül újnak és modernnek számít, nem tilos, ugyanakkor még kutatási fázisban van, az [origo] által megkérdezett orvosok szerint a kutatási eredmények alapján szakmailag még kérdéses a hatékonysága, a nemzetközi szakirodalom pedig egyelőre nem ajánlja rutinszerű alkalmazásra.

Márpedig az [origo] több forrásból megerősített értesülései szerint a Versys így használja az egyébként nem TB-támogatott, a klinika honlapja szerint 360 ezer forintba kerülő vizsgálatot. Emiatt információik szerint az elmúlt hetekben szakfelügyeleti vizsgálat zajlott a klinika ellen, az egyelőre nem publikus vizsgálati jelentés kézhezvétele után pedig az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is eljárást indított – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés