hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Törzskartonokból egészség­térkép

Az első, minden lakosra kiterjedő egészség­térkép a törzskartonrendszer bevezetése után, 2019 végére készülhet el – mondta a Magyar Hirlapnak  Papp Magor, az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram vezetője.

(...) A vizsgálatok nemcsak rávilágítanak az életmódbeli rizikókra és feltérképezik a rejtett betegségeket, de a törzskarton teszi lehetővé azt, hogy egységessé váljon a védőoltások és a családi anamnézisek adatrögzítése is. Ez utóbbi eredményezheti, hogy egyes családi halmozódást mutató betegségeknél személyre szabott szűrési protokollok alakuljanak ki.

Milyen módszerrel alkották meg a szakmai javaslatot?

– A svájci hozzájárulásból működő modellprogram munkatársai huszonnégyezer felnőtt egészségi állapotát vizsgálták meg, az összegyűlt tapasztalatok alapozták meg az előterjesztést. Az egységes törzskarton előnye, hogy azoknál a gondozott betegeknél is kimutathat új betegségeket, akik rendszeresen járnak háziorvosi vizsgálatra. Biztosítja az utánkövetés lehetőségét is, így aztán nem kallódnak el a kezelésre szoruló páciensek. Például, maradva a cukorbetegségnél, ha egy idős hölgy diabéteszes, de hónapok óta nem jelentkezett a háziorvosánál receptért, akkor erre külön figyelmeztethető akár az orvos, akár a beteg, megelőzve így egy esetleges állapotromlást.(...)

Van arról becslés, mikorra készülhet el a törzskartonok alapján egy országos, átfogó egészségügyi kép?

– Az első, minden lakosra kiterjedő egészségtérkép 2019 végére készülhet el. Az erről szóló végrehajtási rendelettervezetről a nyáron folyt egyeztetés, az észrevételek alapján hamarosan véglegesíthető lesz.

A teljes cikk

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés