hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lesz, aki be sem jut a rendelőbe?

Az új, házorvosi törzskartonok bevezetéséről ezúttal a Bors érdeklődött.

A törzskarton tisztább képet nyújt a beteg állapotáról, cserébe viszont rengeteg kérdést kell feltennie az orvosnak, mindez sok időt emészt fel. A háziorvosok alig tudnak valamit arról, mit is akar tőlük a minisztérium – írja a Bors.

A lapnak Loványi-Varga Tibor budapesti háziorvos azt mondta, jelenleg az adatokon kívül átlagosan tíz kérdést szokott feltenni. Az új törzskarton kitöltésével, a négyórás rendelés alatt körülbelül 15–16 beteget fog tudni ellátni. Most ötven pácienst vizsgál meg egy nap, tíz percet tölt egy-egy akut probléma feltérképezésével. Az ötlet az orvos szerint lehet, hogy jó, de kivitelezhetetlen. Az elképzelés azért működésképtelen, mert a háziorvosok kevesen vannak, hiszen a keresetük havi 280 ezer forint, a végzősök pedig nem sokan választják ezt a pályát.

Az új, részleteiben még kidolgozatlan rendszerben a kérdések listája hosszú lesz, legalább fél­órát kell faggatni a beteget a rokonok örökletes betegségeitől kezdve az étkezési, életviteli szokásokon át a káros szenvedélyekig. Ezután jön csak a vizsgálat, majd a diagnózis felállítása, esetleg recept vagy beutaló írása.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az új törzskartonrendszer bevezetéséről már régóta fantáziálnak, de szakmai egyeztetések még nem voltak. Az elnök úgy véli, jelenleg nincs is olyan szakember a minisztériumban, aki foglalkozna az üggyel.

(forrás: Bors)
hirdetés

Könyveink