hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Több mint 40 esetben kezdeményezett eljárást tavaly a hálapénz-kommandó

Az Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője, Váradi Piroska rendőrezredes a Borsnak értékelte a hálapénz-kommandó elmúlt egy évét.

– A tavalyi év első része a felkészülésről szólt, ez magába foglalta azt is, hogy meg kellett ismernünk a teljes egészségügyi rendszert, valamint az ott dolgozókat – kezdte a Borsnak Váradi Piroska. – Nagyon fontos volt számunkra, hogy ezt az érdek-képviseleti szervekkel szorosan együttműködve tegyük meg, folyamatos kommunikáció zajlott velük. Bemutattuk a szervezetet, bemutattuk, mi is a mi feladatunk ezzel kapcsolatban. Ez azért is volt fontos, hogy lássák nyitottak vagyunk, lehet hozzánk fordulni, lehet tőlünk kérdezni, igyekeztünk egy emberarcú szervezetet mutatni az egészségügyben dolgozók felé.

A főosztály szükség esetén akár titkosszolgálati eszközöket is bevetve igyekezett tavaly márciustól és igyekszik ezután is felderíteni az egészségüggyel – többek között a hálapénzzel – kapcsolatos bűncselekményeket. A főosztályvezető mérleget is vont az elmúlt évről.

– Több mint 40 esetben kezdeményeztünk különféle eljárást, amiben a szexuális jellegű bűncselekményektől kezdve a gazdasági bűncselekményig, a korrupción át a védettségi igazolvánnyal való visszaélésig, minden volt – folytatta Váradi Piroska. – Ítéletről még nem tudok, mert mi felderítő szervezet vagyunk, a mi hatáskörünk a feljelentéssel, a nyomozás kezdeményezésével véget ér, magát a büntetőeljárást a nyomozóhatóságok folytatják le, majd a vádemelést az ügyészség teszi meg. Amikor megbízhatósági vizsgálataink voltak, akár pozitívan zárult vagy sajnos az ellenőrzött egészségügyi dolgozó fennakadt ezen a teszten, erről mindig tájékoztattuk az orvosi kamarát, tehát a kommunikáció folyamatos volt.

(forrás: Bors)
hirdetés
hirdetés

Könyveink