hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Így buktatja le az NVSZ a korrupt orvosokat

Idén a nyomozók eddig 23 esetben tettek feljelentést hálapénz elfogadása miatt. A Blikk arról ír, milyen módszerekkel dolgozik az NVSZ.

– A bejelentéseket mindig nagyon körültekintően leellenőrizzük, nem megyünk el egy mellett sem – mondta dr. Váradi Piroska rendőr ezredes, az NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály vezetője a Blikknek.

– A megbízhatósági vizsgálatoknál a kollégáim bejelentkeznek az orvosokhoz vagy az egészségügyi dolgozókhoz, és elmondják, milyen problémájuk van, majd a megoldásért cserébe pénzt vagy más jogtalan előnyt ajánlanak. Arra nincs lehetőségük, hogy úgymond rátukmálják az orvosokra, egészségügyi dolgozókra a hálapénzt. Egyértelmű döntési helyzetet kell teremteniük a vizsgálat alá vont személy részére, hogy az esetleges büntetőeljárás során az érintett döntése bizonyítékként felhasználható legyen – magyarázta a módszer lényegét dr. Váradi. Jelenleg egy orvos 8750 forint értékű ajándékot fogadhat el.

– Tanakodtunk rajta, hogy kell-e egyáltalán erről beszélni, hiszen ha valaki arra esküdött fel, hogy tegye a dolgát és a betegeket gyógyítsa, akkor fel sem merülhet benne, hogy 8750 forintig elvár valamit. Kapcsolatban vagyunk a Magyar Orvosi Kamarával, amely kampányt indított a hálapénz ellen. Rendet tenni a fejekben, hogy az emberek ne borítékkal menjenek az orvoshoz.

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink