hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

86 vizsgálatból 18 feljelentés egészségügyiek ellen

Az InfoRádió Váradi Piroska rendőr ezredest, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztálya vezetőjét kérdezte.

Az eddig vizsgált esetek 20 százalékában tett feljelentést egészségügyi dolgozókkal szemben a Nemzeti Védelmi Szolgálat márciusi indulása óta. Jó néhány vizsgálat még folyamatban van. A legmagasabb beosztású, feljelentésben érintett egészségügyi alkalmazott egy kórház osztályvezető főorvosa volt. A leggyakoribb bűncselekmények, amiket az egészségügyi alkalmazottak elkövetnek a hálapénz elfogadása, a közfeladati helyzettel való visszaélés, és a védettségi igazolással kapcsolatos visszaélés.

Mint Váradi Piroska rendőr ezredes az InfoRádióban elmondta, az NVSZ az év eleje óta hajt végre bűnfelderítéseket a járványügyi korlátozások feloldását követően. Munkájukhoz június óta már megbízhatósági vizsgálatokat is felhasználnak. Mindemellett korrupciós kockázatelemzést is végeznek. Letelt az első fél év: eddig összesen 86 ügyben vizsgálódtak, amelyek közül 18 felmentéssel végződött.

Tapasztaltaik szerint az eljárások során az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók hasonló arányban érintettek.

A korrupciós kockázatfelmérést illetően a rendőr ezredes kiemelte: az orvosi érdekvédelmi szervezetekkel, az Országos Kórház Főigazgatósággal folytatott párbeszédek alapján rajzolódott ki, hogy melyek azok a területek, amelyek fokozottan érintettek korrupciós kockázattal. Ilyen volt a sportorvosi terület, a sportorvosi igazolások kiadása, de találtak olyan területet is, ahol úgy tapasztalták, a hozzátartozók részéről nagyon is lehetséges a folyamatos nyomásgyakorlás a tekintetben, hogy hosszabb kórházi kezelésre tartsák bent a beteget, és ezért keresték meg az orvost – magyarázta a szakember.

Váradi Piroska tájékoztatásából az is kiderült, a megindított vizsgálatok szinte azonos arányban történnek kockázatelemzés, illetve belejelentés alapján. A NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály vezetője hangsúlyozta: nem vadásznak a szabálytalankodókra, a szolgálatnak nem az a célja, hogy becserkésszen orvosokat, szakdolgozókat, hanem hogy megtisztítsa az egészségügyet.

A teljes információ

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink