hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

TéT-felhívás: 200 millió forint kutatói mobilitásra

Idén is pályázható a kutatók nemzetközi együttműködéseit ösztönző, 200 millió forint keretösszegű felhívás, közölte a pályázatot kiíró Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFIH) csütörtökön az MTI-vel.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett pályázat a közlemény szerint a résztvevők mobilitása és a szakembercsere támogatásával segíti a nemzetközi kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködések keretében folytatott kutatások elindítását és a már létező együttműködések elmélyítését.

A globális kihívásokra adható válaszok, a legnagyobb horderejű tudományos eredmények egyre inkább nemzetközi összefogásban születhetnek meg. Az államközi tudományos és technológiai együttműködések éppen ezen a stratégiai területen, a kutatás-fejlesztés és az innováció területén segítik elő a partnerországok közti kapcsolatok erősítését – mutat rá a hivatal.

"Fontos célunk hozzásegíteni a magyar kutatókat, ezen belül is a fiatal generációt, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi tudományos vérkeringésbe" – mondta Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke a pályázat meghirdetése kapcsán. Hozzátette: a közös projektekben való személyes részvételt több kiemelt célországgal  idén Franciaországgal, Horvátországgal, Kínával, Szerbiával és Szlovéniával  a közösen meghatározott tématerületek mentén, dedikált költségvetéssel, kölcsönösségi alapon támogatják. A hazai pályázók azonban bármely más európai vagy Európán kívüli ország partnerintézményének fogadó nyilatkozata birtokában benyújthatnak támogatási igényt a hivatalhoz, és projektenként akár 5 millió forintot is nyerhetnek erre a célra.

Magyarország eddig 36 országgal írt alá kormányközi, további 10 országgal pedig intézményközi tudományos és technológiai együttműködési megállapodást, amelyek gyakorlati végrehajtásáért az NKFIH felel. Ezek a megállapodások az aláíró partnerországok kutatóinak, innovációs közösségeinek kapcsolatépítését, hálózatépítését, tapasztalatcseréjét és a közös projektekben való részvételét támogatják. A mobilitási támogatások ösztönözni kívánják a nagyobb léptékű, projektalapú együttműködések megalapozását és elindítását is, ami hozzájárulhat az uniós keretprogramokban nyújtott hazai teljesítmény javulásához  írja közleményében a hivatal.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink