2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Tesztelje vénái életkorát!

Orvosi konzultációkon gyakran használt szófordulat a szervek, testrészek állapotát az életkorral szemléltetni: „a szemei olyan jók, mint egy húszévesnek”, vagy éppen ellenkezőleg, „az ízületei olyan állapotban vannak, mint egy hetvenévesnek”. Az idő múlásával testünkkel együtt vénáink is öregszenek, azonban a mindennapi élet hatásai felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Ennek számos tényező az oka, a genetikai mellett számít a terhességek száma, az életmód és az, hogy milyen munkát végzünk nap mint nap. Két hasznos ingyenes applikációt ajánlunk az öntesztelésre.

hirdetés

A krónikus vénás betegség olyan állapotot jelent, amikor a vénás vér szívbe történő visszaáramlása valamilyen oknál fogva nehezített. A vénás keringés rendellenességét gyakran a vénafal és a vénabillentyűk krónikus gyulladása okozza. Mivel a vénabillentyűk akadályozzák meg a vénákban a vér visszaáramlását, ha nem működnek megfelelően, akkor a vér megreked, és ez különféle kellemetlen tüneteket (például lábfájást, nehézláb-érzést, lábduzzadást, éjszakai lábgöcsöt) okoz, ami mielőbbi beavatkozást kíván. Ha a vénás keringés rendellenességére utaló panaszokat az ember nem veszi komolyan és nem fordul orvoshoz, tehát nem kezdődik meg az állapotának megfelelő terápia, akkor a betegség súlyosbodhat, és emiatt olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint az ödéma (lábduzzanat), a vénatágulat, különböző bőrelváltozások vagy súlyosabb esetben a lábszárfekély.

A Phleboscore magyar nyelven is elérhető ingyenes applikáció, egy olyan teszt, amelynek segítségével felmérhető, hogy esetünkben mekkora a visszérbetegség kialakulásának és súlyosbodásának a kockázata. Így szükség esetén már ma elkezdhet tenni azért, hogy elkerülje a betegség súlyosbodását. A kutatások úgy találták, hogy az ilyen típusú rendellenességek létrejöttének valószínűségét bizonyos tényezők nagymértékben befolyásolják. Ilyenek a kor, az illető neme, súlyfeleslege, volt-e már phlebitise (érfalgyulladása), hányszor volt terhes, részesült-e már hormonális kezelésben (például szedett-e fogamzásgátlót), szenvedett-e a családjában valaki krónikus vénás betegségben, volt-e valamelyik közeli hozzátartozójának vénás trombózisa. De ugyanúgy bizonyos viselkedésbeli, életmódbeli tényezők is növelhetik a kockázatokat. Ezek közé tartozik a dohányzás, a helytelen étkezés, a gyakori székrekedés, a lábat különösen megterhelő sportok, a nem megfelelő cipő viselete, a túl szoros ruházat vagy a huzamosabb ideig tartó állva végzett munka.

Az applikációban lévő tesztet kitöltve egy összpontszámot kapunk, amelynek alapján a program három kockázati osztályt különböztet meg. Azoknál, akik az alacsony kockázatú csoportba tartoznak, kicsi az esélye a visszérbetegség kialakulásának. Ennek ellenére számukra is fontos, hogy kövessék orvosuk életmódtanácsait, mert a vénáikat csak így tarthatják egészségesen. A közepesen magas kockázat azt mutatja, hogy az illetőnél nagy a betegség kialakulásának esélye, illetve egyes tünetek már a betegség meglétét jelzik. Ezek a tünetek súlyosbodhatnak, ezért mielőbbi életmódváltásra van szükség: rendszeresen sportolni kell, változtatni kell az addigi helytelen táplálkozási szokásokon vagy éppen valamilyen speciális lábtornát kell végezni. Emellett az ebbe a csoportba tartozónak már ajánlott orvosával beszélni panaszairól, hiszen a korán elkezdett kezeléssel (vénaerősítő gyógyszer, kompressziós kezelés) és tudatos életvitellel hatékonyan lehet enyhíteni a panaszokat, és nagyobb az esély, hogy lassítható a betegség súlyosbodása.

A magas kockázatot mutató pontszám már igazi intő jel. Arra figyelmezteti az embert, hogy nála már valószínűleg kialakult a visszérbetegség, vagy fokozott az esélye annak, hogy ki fog alakulni a jövőben. A már kialakult betegség súlyosbodásának késleltetése érdekében orvosi kezelés szükséges, melynek eredményét támogassa megfelelő életmódbeli változtatásokkal!

A másik alkalmazás, az egyelőre angol nyelven elérhető VeinScore a vénák állapotáról ad visszajelzést, egy algoritmus alapján becsült „vénás életkorral” szemléltetve. Életünk során a vénáink sokszor extra megterhelésnek vannak kitéve, amelyek felgyorsítják az „öregedését”: ilyen, ha sokszor kell nehéz súlyokat emelni (a tízkilós bevásárlószatyor már ide tartozik), illetve a terhesség alatt vagy túlsúlyosság esetén is nagyobb súlyt kell a lábaknak cipelniük. A sok ülés vagy az egy helyben állást igénylő munka szintén a vénák idő előtti elöregedését okozza. Ez az applikáció fényképeket és szakszerű megoldásokat ad segítségül, hogy a tesztelő azonosíthassa az észlelt tüneteit, majd végeredményként néhány egyszerű kérdés nyomán megadja a vénák korát. A VeinScore alkalmazás nem állít fel orvosi diagnózist; ez az egyszerű eszköz felhívja a figyelmet a vénái állapotára, ami közvetlenül kapcsolódhat a krónikus vénás betegséghez. Ha az eredmények azt mutatják, hogy már megjelentek Önnél a krónikus vénás betegségre utaló tünetek, ösztönözzük Önt, hogy beszélje meg eredményeit orvosával vagy gyógyszerészével, és kérje segítségüket a megfelelő életmódbeli változtatások és terápiás lehetőségek megismerésében!

hirdetés

Kvízajánló

Rovatunkkal szakmai továbbképzését szeretnénk segíteni.

A kérdések helyes megválaszolásával 

december 31-ig összesen 16 kreditpontot szerezhet.

 A kvízt ITT töltheti ki.

 

hirdetés
hirdetés