hirdetés
2022. július. 02., szombat - Ottó.
hirdetés

Tavaly 18 percenként meghalt valaki a Covid miatt Magyarországon

Tizennyolc percenként belehalt valaki a koronavírus szövődményeibe Magyarországon 2021-ben – számolta ki az RTL Híradó.

Az RTL hírportálján közölt cikk szerint itthon csaknem 30 ezren hunytak el tavaly a vírussal összefüggésben, a kormány által sokáig mintának tartott Ausztriában eközben negyedennyien, 7500-an (2020-ban másfélszeres volt a különbség).

Ott egy embert átlagosan 13-szor teszteltek 2021-ben, nálunk viszont 3 emberből mindössze kettőt, és őket is csak egyszer. Nálunk tavaly hat és fél millió, addig Ausztriában 120 millió covid-tesztet végeztek el (2020-ben még csak egymilliós különbség volt).

Mint írták, az oxfordi egyetem módszerével számolt, úgynevezett szigorúsági index alapján 2020-ban még nálunk voltak keményebb lezárások a járvány miatt. 2021-ben azonban ez megfordult, jelenleg már fele annyira sem szigorúak a szabályok nálunk, mint Ausztriában.

Az összesítés szerint míg 2020-ban másfélszer, tavaly már négyszer annyian haltak meg a vírus szövődményei miatt Magyarországon, mint Ausztriában. Nálunk csaknem 30 ezren, a szomszédban 7500-an. Vagyis itthon 18 percenként meghalt valaki a vírus miatt.

Falus András immunológus a Híradónak elmondta: ezt a nagy különbséget elsősorban az okozza, hogy az egészségügy és a magyarok egészsége is sokkal rosszabb állapotban van, mint Ausztriában. 

Magyarországon ráadásul jóval magasabb lehet a nem kezelt krónikus betegek aránya, ez pedig egy ilyen járványban – a koronavírus a légzőszervi és a szív-érrendszeri funkciókat is erősen támadja – azonnal érezteti tragikus hatását.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés
hirdetés

Könyveink