hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szűrővizsgálatok egészségpénztáron keresztül – hogyan vehető igénybe?

Hiába hangsúlyozzák az orvosok és egészségügyi szakemberek, hogy az egészség megtartásában milyen fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, mintha a köztudatba lassan épülne be ez a gondolat. Ennek részben oka az is, hogy az állami ellátás még mindig nem fordít elég hangsúlyt a szűrővizsgálatokra, illetve az azokkal kapcsolatos edukációra. Az egészségpénztáron keresztül azonban ösztönzi az egészségtudatosságot, és ezen belül a rendszeres szűréseket is, de ahhoz, hogy a lehetőséget jól használhassák a betegek, érdemes pár dologra figyelni.

A magyarok évek óta egyre többet költenek az egészségükre, és a tendencia a pandémia alatt csak fokozódott. A hosszú várólisták és az egészségügyi rendszer általános leterheltsége azokat a pácienseket is a magánellátás felé terelte, akik korábban ritkán vettek igénybe fizetős szolgáltatásokat. Az Ernst&Young elmúlt két évről készített felmérése azt mutatja, hogy a korábbi 44%-ról 63%-ra nőtt a magánegészségügyet használók száma. A növekedés minden korosztályban mérhető, az emelkedés azonban különösen a fiatal korosztály körében magas.

Az emberek tehát hajlandók saját zsebből is áldozni az egészségükre, és nem is keveset, a magyarok az egészségügyi kiadásaik 30%-át maguk fizetik. Ez európai viszonylatban is magas, az EU-s átlag duplája. A Szinapszis várakozása alapján a családok 2022-ben már évi 290 000 forint körüli összeget áldoznak az egészségükre, ami 6,7%-os emelkedés az előző évhez képest.

Az öngondoskodásra intézményes keretek között is van lehetőség. Ezek közül a két legfontosabb az egészségpénztár és az egészségbiztosítás. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) 2022 első negyedévében jelentős tagbővülésről számolt be az önkéntes pénztáraknál. Az egészségpénzáraknál 24 000 új belépőt regisztráltak, ezzel a tagok száma több, mint 954 000 fő. A tagok számának növekedésével együtt a befizetések mértéke is nőtt. A tagdíjbevétel 4,6%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, így a pénztárak kezelt vagyona meghaladja a 60,7 milliárd forintot. A tagdíjak ebben az időszakban 17%-kal növekedtek, az pedig különösen érdekes, hogy a tagok magánbefizetései (tehát amit nem a munkáltatójuktól kapnak, hanem a saját jövedelemükből fizetik) 21,8%-kal nőttek.

A tapasztalt növekedés ellenére még mindig nagyon alacsony azok száma, akik tudatosan gyűjtenek az egészségügyi kiadásaikra. Az OTP Egészségpénztár felmérése szerint a magyarok 72%-a költ az egészségére rendszeresen, ugyanakkor csak 21%-uk tagja valamelyik egészségpénztárnak. A KSH adataiból az látszik, hogy a háztartások 893,4 milliárd forintot költöttek az egészségükre 2020-ban a saját bérükből, az egészségpénzárakba ugyanakkor mindössze 62,2 milliárd forintot fizettek be.

Érdemes egészségpénztárban takarékoskodni

Pedig az egészségpénztári tagság nagyon is megéri. Az egészségpénztári befizetések után a pénztártag adó-visszatérítésre jogosult. A pénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot adóbevalláskor az abban az évben befizetett adójából visszaigényelheti, a visszakapott összeget pedig újra az egészségére költheti.

A maximális, 150 000 forintos visszatérítéshez évi 750 000 forint befizetése szükséges, ami havonta 62 500 forintot jelent. Ez elég magas összeg, de ha a tag nem fizet be ennyit, akkor további 10-10% adó-visszatérítést kaphat, ha a pénztárban tartott pénzét leköti, vagy ha prevenciós szolgáltatásokat vesz igénybe. Így a magánegészségügyi kiadásokon komoly megtakarítás érhető el, még azzal együtt is, hogy a pénztári tagságnak költségvonzata is van.

Az egészségpénztárak szerint egészségtudatosabbnak bizonyulnak azok, akik egészségcélú megtakarítással rendelkeznek. Gyakrabban járnak orvoshoz és több szűrővizsgálaton vesznek részt. Ennek egyrészt az az oka, hogy eleve gyakrabban nyitnak egészségpénztári számlát azok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, hiszen ez egy olyan megtakarítási forma, ahol a pénz felhasználása kötött, azaz a tagok csak az egészségük és a jólétük fenntartására költhetnek.

A dolog fordítva is működhet: azok a tagok, akiknek a pénztári befizetéseit a munkáltatójuk biztosítja cafeteria vagy más juttatás keretében, könnyebben kezdik el az egészségszámlát valóban használni.

Szűrővizsgálatra több lehetőség is van

A KHS adatai azt mutatják, hogy míg a háztartások 9 milliárd forintot költenek prevencióra, az önkéntes egészségügy-finanszírozási alrendszereken keresztül (amilyen az egészségpénztár is) 24,7 milliárd forint az ilyen jellegű költés. Tehát úgy költenek majd háromszor többet az emberek önkéntes rendszereken keresztül, hogy még mindig viszonylag keveseknek van egészségpénztári tagsága.

Az egészségpénztáron keresztül többféle lehetőség van szűrővizsgálatokat végeztetni. Ilyenek:

-          Az elkerülhető betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok orvosi javaslat alapján.

-          Az egészségpénztárral szerződött szolgáltatónál készíttetett személyes egészségterv alapján végzett szűrővizsgálatok.

-          Az egészségpénztár által kínált egészségcsomagokban foglalt szűrővizsgálatok.

Az orvosi javaslat vagy személyes egészségterv alapján végzett szűrővizsgálatok prevenciós szolgáltatásoknak minősülnek, így a pénztártag 10% adó-visszatérítést kérhet a személyi jövedelemadójából. Ez az egyetlen olyan eset, amikor a kiadások után is adó-visszatérítés kérhető, így anyagilag is megéri.

Szűrés elkerülhető betegségekre

Az egészségpénztárban elszámolhatók a NEAK által részben vagy egészben finanszírozott, illetve nem finanszírozott szűrővizsgálatok is.

Ilyen vizsgálatok:

-          Fogászati szűrés

-          Emlőrákszűrés

-          Méhnyakrákszűrés

-          Prosztatarákszűrés

-          Vastagbélrákszűrés

-          AIDS szűrés

-          Mozgásszervi szűrés

-          Mentális betegségek korai felismerését célzó szűrés

A vizsgálatok ára számla alapján elszámolható az egészségpénztárban, ha azokat a NEAK-kal vagy az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltató végzi. Fontos, hogy ahhoz, hogy a szűrővizsgálatok prevenciós szolgáltatásnak minősüljenek, orvosi javaslatra is szükség van.

Szűrővizsgálatok és kezelések egészségterv alapján

Az egészségpénztári tagok a pénztárral szerződésben álló szolgáltató szakorvosával egészségügyi állapotfelmérő vizsgálatokat végeztethetnek. Az eredmények alapján egészségterv készül, amely két évig érvényes.

A személyes egészségterv készítéséhez kérdőíven keresztül és alap szűrővizsgálatok során felmérik a beteg állapotát. Az eredmények alapján a szakorvos további vizsgálatokat javasolhat, majd az eredményeket kiértékeli. Ha szükséges, javaslatot tesz további vizsgálatokra, ellenőrzésekre vagy gondozásba vételre.

Az egészségterv része az életvezetési javaslat is, amely tartalmazhat

-          a táplálkozásra,

-          sporttevékenységekre,

-          gyógyászati szolgáltatásokra vagy

-          szenvedélybetegségekről való leszoktatást célzó terápiára való javaslatot is.

Az egészségtervben szereplő javaslat alapján az alábbi szolgáltatások számítanak prevenciónak, így ezek után vehető igénybe adó-visszatérítés:

-          gyógytorna,

-          gyógymasszázs,

-          fizikoterápiás kezelések,

-          szenvedélybetegségekről való leszokást segítő terápiák,

-          elkerülhető betegségekre irányuló szűrővizsgálatok.

Fontos tudni, hogy az egészségterv alapján elvégzett vizsgálatok és igénybe vett terápiák csak akkor minősülnek prevenciónak, ha a pénztártag megérti és elfogadja az abban foglaltakat, és vállalja, hogy együttműködik a megvalósításban.

Egészségcsomagok az egészségpénztáraknál

Több egészségpénztáron keresztül elérhetők menedzserszűréshez hasonló szűrővizsgálat csomagok. Jellemzőjük, hogy alacsony havi díjért cserébe egy-, vagy kétévente komplex szűrővizsgálaton vehet részt a pénztártag. Általában egyéves várakozási idővel vehető igénybe a szolgáltatás, de ha valaki azonnal szeretne menni, arra is van lehetőség, ha előre befizeti az egy évre vonatkozó havi díjakat.

Ilyenek a Prémium Egészségpénztár Pajzs, vagy az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár Egészségőr és Egészségőr Plusz csomagjai. A tartalmukban van eltérés, de a teljesség igénye nélkül lehetnek:

-          EKG,

-          Laborvizsgálatok (teljes vérkép, vizelet),

-          Mozgásszervi vizsgálat,

-          Mellkasröntgen,

-          Légzésfunkció,

-          Nyaki és hasi ultrahang,

-          Általános belgyógyászati vizsgálat,

-          Anyagcsere-betegségekre vonatkozó vizsgálatok (inzulinrezisztencia és cukorbetegség),

-          Vastagbélrákszűrés,

-          Nőknél nőgyógyászati vizsgálat,

-          Férfiaknál 50 év felett urológiai vizsgálat.

A csomagok ára 2-6 000 forint körül van havonta, attól függően, hogy milyen vizsgálatokat tartalmaznak, illetve milyen gyakran végzik a szűrővizsgálatot. További előny, hogy a pénztártagnak nem kell észben tartania a szűrések időpontját, a pénztár szolgáltatásszervezője felkeresi a pácienseket, ha esedékessé válik a vizsgálat, és időpontot egyeztet velük.

Az egészségbiztosítási csomagok is tartalmazhatnak szűréseket

Az egészségpénztárak lehetővé tehetik a tagjaik számára, hogy egészségbiztosításra is költsenek a pénztári megtakarításukból. Ilyenkor a pénztár csoportos biztosítást köt a biztosítótársasággal, amelyben a pénztártag a biztosított. Ezek az egészségbiztosítások általában kedvezőbb havi díj mellett elérhetők, mintha valaki egyénileg köt egészségbiztosítást közvetlenül a biztosítóval.

Az OTP Egészségpénztár által kínált egészségbiztosítási csomagok például tartalmaznak szűrővizsgálatokat is. Ezek, illetve a szűrővizsgálat csomagok ugyan nem minősülnek prevenciónak, így a plusz 10% visszatérítés nem kérhető utánuk, viszont olcsók, egyszerű a csatlakozás, és többnyire a pénztárag közeli hozzátartozói is igénybe vehetik.

Az egészségpénztárak tehát több lehetőséget is kínálnak a hatékony szűrésre és megelőzésre, amit úgy tűnik, kedvelnek és keresnek is az egészségpénztári tagok. A pénztárak edukációt is végeznek blogjukon vagy hírlevelükön keresztül, de akár az értékesítő tevékenységük révén is, így remélhetőleg nő azok száma, akik használják is ezeket szolgáltatásokat.

Gergely Péter, pénzügyi szakértő, a BiztosDöntés.hu munkatársa, alapítója
a szerző cikkei

(forrás: BiztosDöntés.hu)
hirdetés

Könyveink