hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Meddőségi kezelések egészségpénztáron keresztül – hogyan számolható el a kezelés költsége?

Talán furcsának hathat a kérdés, hiszen 2021. szeptember 30-a után kizárólag állami intézmények végezhetnek asszisztált reprodukciós eljárásokat. Az indoklás szerint a programok állami kézbe vételére azért volt szükség, hogy ezáltal szélesebb körben hozzájuthassanak a párok az egyébként rendkívül drága eljárásokhoz.

Hogy ez valóban így lesz-e, egyelőre vitatott, 2022. június 30-ával azonban megszűnt a két utolsó magán meddőségi klinika is, és ezzel teljes egészében átkerült a mesterséges megtermékenyítés feladata az állami intézetekhez.

A meddőségi kezelések és az esetleg szükséges gyógyszerek ingyenessé tételével a kormány azt reméli, hogy így több pár számára válnak elérhetővé az egyébként drága eljárások, ami segít majd az 1980 óta csaknem folyamatos népességfogyás megállításában. Az első meddőségi magánklinikát, a Kaáli Intézetet 1992-ben alapították Budapesten, és 2017-ig a meglévő 8 intézetben több, mint 25 000 gyermek megszületését segítették elő. Az állami kézbe vétel ezeknek az intézményeknek a megvásárlásával kezdődött 2019-ben.

Becslések szerint jelenleg 150-200 000 pár van Magyarországon, akik huzamosabb ideje hiába próbálkoznak gyermekvállalással, de ez a szám akár magasabb is lehet. 100 párból 18 hiába vár a gyermekáldásra, és a termékenységi zavarokat lassan népbetegségnek tekintik a szakorvosok. A WHO szerint világszerte nagyjából 48 millió pár érintett, és ez az elmúlt 20 év alatt több, mint 14%-os növekedést jelent. Számunkra további rossz hír, hogy a meddőség problémája Közép-Kelet-Európát különösen nagyban érinti.

Mit lehet tenni az okok felderítése érdekében?

A termékenységi zavaroknak számos oka lehet. Már az is problémát jelenthet, hogy a gyermekvállalás időpontja valamiért későbbre tolódik, azaz a pár eleve később kezdi meg a próbálkozást. Ezen túl előfordulhatnak lelki problémák, életmódbeli gondok, szexuális zavarok, genetikai okok, anatómiai eltérések, krónikus betegségek, az endokrin rendszer zavarai, a spermiumok termelődési zavarai, a peteérés zavarai, a spermiumok vagy a petesejt útjának blokádja, endometriózis, PCOS, vagy a méhnyakat, méhet, petevezetőt, petefészket érintő elváltozások.

A meddőségi kezelések egyrészt egy sor tesztből állnak, amelyek feltárják, hogy mi állhat a termékenységi zavarok hátterében. Ezt követik a kezelések, terápiák, műtéti beavatkozások, végül az asszisztált reprodukciós eljárások.

Mivel az okok szerteágazóak lehetnek, ezért a kezelés is többféleképpen zajlik.

Mikor jön jól az egészségpénztár?

Magyarországon egyelőre nem bevett szokás, hogy már a családtervezés kezdetekor vizsgálják a pár tagjait. Általában legalább egy évnek el kell telnie a próbálkozással ahhoz, hogy az első vizsgálatok megtörténjenek, és ekkor is lassan indul a folyamat.

A pár először a saját nőgyógyászát keresi fel, aki kér egy sor szűrővizsgálatot. Ha nem sikerül kezelni a helyzetet, akkor kerül a pár meddőségi centrumokba.

Az intézmények állami kézbe vétele óta azonban a páciensek hosszú, akár több hónapos várólistákkal szembesülnek. A gyermekvállalásnál viszont nagyon is számít az idő, így nincs mindenkinek ideje ennyit várni. Különösen nehéz helyzetben lehetnek az egyedülálló nők, akik a gyermekvállalás szempontjából rövid időn belül kicsúsznak az időből, vagy azok, akik már kihasználták az ingyenes lehetőségeiket. Olyanok is vannak, akik így teljesen kiszorulnak az ellátásból, mint például a nem heteronormatív párok.

Problémát jelent az is, hogy az elérhető és szükséges kezelésekről kevés az átfogó információforrás. A párok nem feltétlenül tudják, hogy merre induljanak, és nehezen igazodnak el a szerteágazó információrengetegben.

A magán meddőségi központokban az évek során hatalmas szakmai tudás halmozódott fel, így a párok egy része akkor is szívesen kér második szakvéleményt, ha az állami tulajdonú intézményekben is kap kezelést.

Vannak tehát párok, akiknek csak a külföldi  termékenységi központokban van módjuk arra, hogy ellátáshoz jussanak, míg mások megpróbálják a folyamatot gyorsítani azáltal, hogy az előzetes szűrővizsgálatokat és a szükséges kezeléseket (a lombikprogram és az inszemináció kivételével) magánintézményeknél végeztetik el.

Így jelentősen csökkenhet az időnyomás és nőhet a bizonytalan párok biztonságérzete. A magánintézmények komplett csomagokat is kínálnak a pácienseknek, a várakozási idő rövidebb, több idő jut egy emberre, és az utánkövetést is jól megszervezik.

Ezeknek a vizsgálatoknak azonban jelentős a költségvonzata. A külföldi kezelések ára az egészségpénztárban nem számolható el, a Magyarországon végzett vizsgálatoké azonban igen. Az itt végzett kezelések viszont jóval olcsóbbak lehetnek az egészégpénztáron keresztül.

Miért éri ez meg?

Az egészségpénztár egy célzott megtakarítási forma, ahol a pénztártagok az egészségügyi kiadásaikra gyűjthetnek. A pénzt aztán meghatározott, az egészség javításával és megőrzésével kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra költhetik.

Az egészségpénztári számla fenntartásának költségvonzata is van, a pénztári befizetések után azonban adó-visszatérítés jár, amelynek összege a 150 000 forintot is elérheti.

Az egészségpénztárba teljesített befizetések 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot adóbevalláskor a tagok visszaigényelhetnek az abban az évben befizetett személyi jövedelemadójukból.

A maximális adó-visszatérítéshez évi 750 000 forint befizetése szükséges, ez havi 62 500 forintot jelent. Ez ugyan magas havi díj, de ez egyben azt is jelenti, hogy egészen magas befizetések után is van még visszaigényelhető adó. Ez különösen hasznos a meddőségi kezelések esetében, amelyek százezreket emészthetnek fel.

Az egészségpénztárba havonta, negyedévente, félévente és évente is teljesíthető befizetés, ezenkívül pedig eseti jelleggel bármikor bármekkora összeg befizethető. Ez jól jöhet, ha a meddőségi kezelések megkezdése előtt még nincs a párnak egészségpénztári számlája, vagy azon nincs megfelelő nagyságú pénzösszeg. A pénztárba befizetett pénz egészségügyi szolgáltatásokra azonnal, várakozási idő nélkül felhasználható.

Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy azoknak éri meg fenntartani az egészségpénztári számlát, akik fizetnek személyi jövedelemadót, illetve azt más jogcímeken nem kapják vagy igénylik vissza. Az egészségpénztárnál arra is van lehetőség, hogy a tagok közeli hozzátartozóikat, így a szüleiket, házastársukat, gyermekeiket szolgáltatási kedvezményként megjelöljék. Így ha van a közvetlen családban olyan, aki fizet adót, ő is elszámolhatja a rokona kezelésének árát.

Hogyan számolhatók el a kezelések?

Az egészségszámlákhoz szinte minden pénztárnál egészségkártya is tartozik, amellyel a kártyaelfogadó-helyeken a bankkártyához hasonló módon lehet fizetni. Ha ez nem lehetséges, akkor a szolgáltatásról számlát lehet kérni, amelynek az összegét a pénztár később (akár napokon belül) visszautalja.

A számlát az egészségpénztár nevére és címére kell kérni, de szerepeljen rajta a pénztártag neve és tagi azonosítója is.

Az egészségpénztárban kizárólag akkor számolhatók el a szolgáltatások, ha azt a pénztártag a pénztár szerződött partnerénél veszi igénybe. A meddőségi központok fel vannak készülve az egészségpénztári tag ügyfelekre, így általában van szerződésük valamelyik pénztárral, sőt, van olyan intézmény, amely minden Magyarországon működő egészségpénztárral kapcsolatban áll.

Aki tehát szívesen kiegészítené az állami keretek között elvégzett vizsgálatokat, vagy időnyerés céljából hamarabb, vagy akár a családtervezés kezdetén azonnal kivizsgáltatná magát, az egészségpénztárral jelentős összeget takaríthat meg, ezt a lehetőséget pedig nem érdemes ekkora kiadásnál kihagyni.

Simondán Eszter, pénzügyi szakértő, a BiztosDöntés.hu munkatársa
a szerző cikkei

(forrás: BiztosDöntés.hu)
hirdetés

Könyveink