hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Szuperidős sejteket programoztak őssejtekké

Tudósok először programozták át egy szuperidős sejtjeit indukált pluripotens őssejtetteké; a tudományos előrelépés lehetővé teszi, hogy tanulmányozzák, miért élnek ilyen hosszú ideig egészségesen a 110 év fölötti emberek.

Az indukált pluripotens őssejtek (iPSC) képesek átalakulni bármilyen testi sejtté. A 110 évnél tovább élő úgynevezett szuperszázévesek nemcsak koruk miatt figyelemre méltóak, hanem jó egészségük miatt is. Ez az elit csoport ellenállónak tűnik számos időskori betegséggel, köztük az Alzheimer-kórral, szívbetegségekkel, rákkal szemben. A kutatók azonban nem tudják, miért élnek egyesek 110 éven túl is, míg mások nem.

A Sanford Burnham Prebys orvostudományi intézet és az AgeX Therapeutics biotechnológiai vállalat kutatóinak először sikerült átprogramozni egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké. Kutatásukat a Biochemical and Biophysical Research Communications című folyóiratban mutatták be.

"Egy nagy kérdésre kerestünk választ. Lehet-e ilyen öreg sejteket átprogramozni", mondta Evan Y. Snyder professzor, a tanulmány szerzője. Megmutattuk, hogy lehetséges, és értékes eszközünk van arra, hogy találjunk géneket és más tényezőket, amelyek lelassítják az öregedési folyamatot.

A tanulmányban a kutatók három ember, köztük a már említett 114 éves nő, egy 43 éves egészséges ember és egy gyors öregedésben (progeria) szenvedő nyolcéves gyermek vérsejtjeit programozták át iPS-sejtekké, majd azokat mesenchymális őssejtekké, amelyek számos sejttípussá képesek differenciálódni, így fontos szerepet játszanak a különféle kötőszövetek(csont-, porc- és zsírszövet) kialakulásában.

A kutatók azt találták, hogy a szuperidős sejtjei ugyanolyan könnyen alakultak át, mint a másik két emberé. A telomerek, a DNS "védősapkái", amelyek rövidülnek a korosodás által, szintén visszaállítódtak fiatalkori szintre. A szuperidős sejtjeinél ez a telomervisszaállítódás azonban kevésbé volt gyakori a többi mintához képest. Ez azt jelzi, hogy az extrém öregedésnek hosszú távú hatásai vannak, amelyeket le kell győzni a sejtöregedés hatékonyabb visszaállításához, olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés