hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Hosszú élet egymillió dollárért

Egymillió USD a részvételi költsége annak a Kolumbiában szervezett klinikai vizsgálatnak, amiben a telomeráz enzim révén próbálnak plusz éveket nyerni, írja a PharmaOnline.

Feltartóztatható az öregedés? Megfordítható a biológiai óra? – a PharmaOnline szerint nem mások ezek, mint az emberiséget foglalkoztató örök kérdések.

Egy Amerikai Egyesült Államokban jegyzett cég, a Libella Gene Therapeutics, a meghosszabbított élet ígéretét adja mindazoknak, akik jelentkeznek a jelenleg szervezés alatt álló klinikai vizsgálatára.

Mi áll a háttérben? Tudomány vagy pusztán üzlet? A bioetikusok óva intenek.

Ismert és izolált a telomeráz enzim

Az alapkutatásoknak köszönhetően mára már ismert és izolált a telomerek hosszabbodásáért felelős „anti-age” enzim, az ún. telomeráz enzim, és az azt kódoló TERT-gén. Kimutatták azt is, hogy a tumorsejtekben, amik végtelen számú osztódásra képesek, a telomeráz enzim aktivitása igen magas. Továbbá, azoknál az egereknél, amik génállományába bejuttatták a TERT gént, a fiatalodás jeleit tapasztalták. A TERT hatására a humán sejtekben is meghosszabbodik a telomer szakasz, és azzal összefüggésben megnő a sejtek osztódó képessége. Kérdéses, hogy mindez a klinikumban is megvalósítható-e. Az Libella Gene Therapeutics úgy véli, igen, és 20 éves „fiatalodással” kecsegtet.

A 20 év ára…

Mit kér a cég mindezért cserébe? 1 millió USD-t, ami közel 295 millió forintnak felel meg. Garancia nincs, hiszen az 1 millió USD egy klinikai vizsgálatban való részvétel „ára”, azaz egy nem igazolt hatású és nem igazolt biztonságosságú terápiáért cserébe kellene ezt az összeget letenni az asztalra. Ráadásul, a klinikai vizsgálat részeként történő fiatalítás nem is az USA-ban, hanem Kolumbiában, Bogotától 40 kilométerre történne,- mivel az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA nem adott engedélyt ilyen jellegű vizsgálatra.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A clinicaltrials.gov oldalon is regisztrált három vizsgálat esetén génterápiás vizsgálatokról van szó, amelyek során a TERT enzim egy adeno-asszociált vírus (AAV) vektorral jutna be a célsejtekbe. Mindehhez 45 évnél idősebb pácienseket keresnek. Eddig ketten jelentkeztek.

A fiatalítás nem kockázatok nélküli

A TERT enzimes génterápiás beavatkozások korántsem veszélytelenek. Reális a kockázata annak, hogy a kezelés hatására prekancerózus állapotban lévő sejtek aktiválódnak, és daganatos folyamatok indulnak burjánzásnak. Emellett, kérdéses a vektorként alkalmazott vírusok tisztasága is.

Már korábban is voltak (be nem teljesített) ígéretek

Ráadásul, attól sem szabad eltekinteni, hogy a klinikai vizsgálatot tervező cég, a Libella, már korábban is tett távolba mutató ígéreteket. Már 2017-ben úgy nyilatkoztak, hogy a következő hetekben megkezdődnek az első telomeráz-terápiás humán vizsgálatok. Ez nem történt meg. Éppen úgy nem történt meg, mint az sem, hogy felépítenek egy életkort visszafordító klinikát.

Telomer-elmélet

A telomer (vagy teloméra) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ha ez a rövidülés „értékes” genetikai anyag hiányát okozza, az a keletkező sejt életképességének a csökkenésével jár.

Addig azonban, amíg csak a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy a génkészlete sérülne. Ebből következik, hogy ha a telomerek rövidülését valamilyen módon megakadályozzuk (vagy azt visszapótoljuk), a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nőhet, a szervezet halhatatlanná válik.

(Forrás: Libella Gene Therapeutics)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink