hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.

A társadalomnak foglalkoznia kell az életvégi kérdésekkel

Szócska: Legyen szakmai vita, társadalmi vita, ha kell, tisztítótűz!

Akár igazak az Uzsoki Utcai Kórházat ért vádak, akár nem, a szakmának és társadalomnak egyaránt foglalkoznia kell az életvégi állapot kezelésének kérdésével – mondta Szócska Miklós szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Az Uzsoki kórház állítólagos morfintúladagolási botránya kapcsán "az államtitkárság nem kíván feleslegesen kommunikálni". Ahelyett mind az államtitkárság, mind a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra koncentrál, hogy az életvégi állapotok kezelésével miként foglalkozik a társadalom – tette hozzá.

A kérdés tisztázására a nemzeti erőforrás miniszter szakértőkből álló bizottságot hívott össze. A háromtagú testület tagja az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, egy a rákbetegek fájdalomcsillapításában járatos kolléga, valamint egy bioetikus professzor – ismertette Szócska Miklós. Az államtitkár az Uzsoki-ügy kapcsán annyit mondott: "ha ez így van, akkor legyen szakmai vita, társadalmi vita, ha kell, tisztítótűz”. Ha pedig nem igaz, akkor az, aki ilyen vádat fogalmaz meg, az a nevével és arcával vállalja azt, hogy megküzd az igazságáért – tette hozzá az egészségügyi államtitkár.

A Magyar Hírlap múlt hét kedden írt arról, hogy információi szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a BRFK a kórházban. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.
A napilap a Lege Artis Medicinae (LAM) áprilisi cikke nyomán számolt be az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetekről. Az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték a kéziratot, de ezzel együtt a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökénél is.

Az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetek körülményei kapcsán indult nyomozás során gyanúsítás eddig nem történt. A BRFK ugyanakkor cáfolta azt a sajtóinformációt, amely szerint újabb fővárosi kórházban vizsgálódna a rendőrség. A BRFK életvédelmi osztálya ismeretlen tettes ellen, emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást a Fővárosi Főügyészség törvényességi felügyelete mellett.

Az Uzsoki kórház múlt szerdai közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog". Az intézmény másnap azt írta: a nyomozás alapját képező orvosi szakcikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. "A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell" – közölte a kórház.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink