hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

EDDSZ: utasítsák vissza a kórházi dolgozók megbélyegzését! (frissítve!)

Az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) szerint az államtitkárságnak azonnal vissza kell utasítani azt, hogy a magyar egészségügyben "sorozatgyilkosok" dolgoznak – mondta Cser Ágnes, a szervezet elnöke pénteken.

A fővárosi Uzsoki Utcai Kórház állítólagos morfinbotránya kapcsán, az ágazat munkavállalóinak érdekében, az EDDSZ péntekre országos értekezletet szervezett. Az azt követő sajtótájékoztatón Cser Ágnes azt mondta: felszólítják az egészségügyi kormányzatot, hogy a közvélemény megnyugtatása, a szakma becsülete és a betegek érdekeinek szem előtt tartásával azonnal intézkedjen.

Az ágazat vezetésének meg kell nyugtatnia a közvéleményt, hogy ez az eset, ha meg is történt, akkor az elszigetelt és egyedi jelenség – hangsúlyozta az EDDSZ elnöke. 

Mint kiemelte: "indokolatlan és megengedhetetlen" a betegek és hozzátartozóik körében keltett riadalom. Cser Ágnes szerint a helyzet nem egy helyen már pánikba torkollott, a botrány óta a kórházakban sorra megkérdőjelezik a szakszerűséget. Ez pedig egyértelműen az egészségügyi ágazatvezetés felelőssége – tette hozzá.

Az érdekvédő szerint "súlyosan mulaszt" az egészségügyi kormányzat és a nemzeti erőforrás miniszter akkor, amikor, "mint egy jogász" azt mondja, az eljárás befejezéséig nem nyilatkozik. Cser Ágnes ennek kapcsán azt fűzte hozzá: még jó, hogy Szócska Miklós nem azt mondta, hogy az eljárás jogerős, bírói végzését várja meg, mert a szakszervezeti vezető megfogalmazása szerint "nem hiszi, hogy addig hivatalban lesz" az államtitkár.

Az EDDSZ szerint az Uzsoki kórház ügye is rámutat arra, hogy az egészségügyi szolgáltatások ellenőrzése nem megfelelő. Ezért az egészségügyi kormányzatot felszólították: haladéktalanul állítsa helyre "a feladat- és hatáskörében kiüresített és privatizált" Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) annak érdekében, hogy biztosítsák a korábbi magas színvonalú szakmai ellenőrzéseket.

Az EDDSZ elnöke kiemelte: minden foglalkozásban vannak hibák, akár gondatlan, akár szándékos, de ezért nem lehet elmarasztalni egy egész foglalkozási ágat. Véleménye szerint az ágazat munkavállalói ellen lejárató kampány zajlik, részben azért, mert egyszerűbb, valamint olcsóbb megoldás "botrányt keltve megbélyegezni az ágazat munkavállalóit, mint éhbér helyett tisztességes bért adni". Másrészt azért, mert január elsejével megtörténik az intézmények átadás-átvétele, ennek viszont semmilyen előkészületeit nem tapasztalták – mondta az EDDSZ elnöke.

Cser szerint emberek tízezrei nem tudják, hogy január elsejével mi lesz velük. Ezért az egészségügyi kormányzat felel. Miután a tárgyalásra csak ígéretet kaptak, ezért ez ügyben Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulnak, azt kérve, hogy soron kívül jelölje ki tárgyalópartnerüket.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink