hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A BRFK még nem gyanúsít, és nem vizsgálódik másik kórházban

Az Uzsoki Utcai Kórházban történtek kapcsán indult nyomozás során gyanúsítás ezidáig nem történt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője kedden; Horváth Katalin Fanni ugyanakkor cáfolta azt a sajtóinformációt, amely szerint újabb fővárosi kórházban vizsgálódnának.

A BRFK életvédelmi osztálya ismeretlen tettes ellen, emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást az Uzsoki Utcai Kórházban.

A Magyar Hírlap múlt hét kedden írt arról, hogy információi szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a BRFK a kórházban. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

Horváth Katalin Fanni közlése szerint az ügy kirobbanása óta a fővárosi nyomozók házkutatást tartottak, jelenleg tanúkihallgatások zajlanak, illetve igazságügyi szakértőket is bevontak a vizsgálatba.

A BRFK által folytatott nyomozás a Fővárosi Főügyészség törvényességi felügyelete mellett zajlik. "A büntetőeljárásról szóló törvényben előírtaknak megfelelően, a nyomozás során történt tanúkihallgatások szakszerűek és jogszerűek voltak" – olvasható a közleményben, arra cáfolatul, Magyar György ügyvéd szerint a nyomozók hazugságvizsgálatra kényszerítették a tanúkat, és kilátásba helyezték, hogy a poligráf elutasítása esetén gyanúsítottá válhatnak.

Horváth Katalin Fanni megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint az érintett egészségügyi intézmény feljelentést tett a BRFK-n. A feljelentés azokra az eltűnt dokumentációkra vonatkozik, amelyek azonosak a rendőrség által már keresett, a tényállás tisztázásához szükséges, hivatalos iratokkal – tette hozzá.

Az Uzsoki kórház által megbízott ügyvédi iroda az intézményben történt állítólagos kábítószer-túladagolási esetekről szóló cikk "írásához vagy az ellenőrzés akadályoztatásához felhasznált kórlapok eltűnése miatt" múlt héten tett feljelentést a rendőrségen. Az egészségügyi intézmény akkori közlése szerint a kórház a jó hírnevének megsértése miatt is megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A BRFK szóvivője keddi közleményében cáfolta azt a sajtóinformációt, amely szerint a rendőrség hasonló nyomozást folytat más egészségügyi intézményben; továbbra is csak a korábban közölt intézmény kapcsán folyik a tényállás tisztázása – írta Horváth Katalin Fanni. (A Hír TV közlése szerint a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban is morfium-túladagolás miatt vizsgálódnak a hatóságok; egy asszony jelentette fel még 2009-ben az intézményt gyermeke halála miatt, az ügyben azonban csak most, az Uzsoki-botrány kirobbanása után rendeltek el feljelentéskiegészítést.)

Az Uzsokban zajló nyomozás jelenlegi szakaszában a BRFK a nyomozás érdekeire tekintettel nem kíván bővebb tájékoztatást adni.

A Magyar Hírlap a Lege Artis Medicinae (LAM) cikke nyomán számolt be az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetekről, illetve az ügyben elrendelt nyomozásról. A folyóirat az ügy kirobbanása után úgy reagált az MTI-nek , hogy a szerkesztőség tudatában volt a morfintúladagolásról szóló cikkben írtak súlyának és esetleges következményeinek, ezért az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték a kéziratot, de ezzel együtt a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökénél is.

Az Uzsoki kórház múlt szerdai közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog". Az intézmény másnap azt írta: a nyomozás alapját képező orvosi szakcikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. "A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell" – közölte a kórház.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink