hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Szívügye a kormánynak a sürgősségi ellátás (is)

A 2020-ig tartó uniós fejlesztési ciklusban is kiemelt figyelmet kap a sürgősségi ellátás javítása – közölte a Magyar Időkkel az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A sürgősségi ellátás fejlesztése több infrastrukturális fejlesztést is támogató uniós felhívás keretében, jellemzően választható tevékenységként jelent meg az előző fejlesztési ciklusban, de volt olyan pályázat is, amely új sürgősségi osztály kialakítására, meglévő fejlesztésére biztosított támogatást. A cél – mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) a Magyar Időknek elmondtákminden esetben a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, a folyamatos ellátást biztosító sürgősségi osztályok kialakítása, illetve a szolgáltatások és a munkafeltételek minőségének javítása volt.

Ennek érdekében a kórházak az elnyert támogatásokból korszerűsíthették meglévő épületeiket, vagy akár újat is építhettek, helikopter-leszállóhelyet alakíthattak ki, eszközöket, műszereket vásárolhattak vagy integrált diszpécserszolgálatot hozhattak létre. Az említett felhívás részeként az Emmi tájékoztatása szerint 26 konvergenciarégiós kórház összesen nagyságrendileg 13 milliárd forint támogatást nyert el.

A megkezdett átfogó strukturális változások folytatása érdekében sürgősségi ellátást célzó fejlesztések a 2014–­2020-as uniós fejlesztési ciklusban tervezett ágazati fejlesztések között is szerepelnek – tudtuk meg. Ezen belül egy önálló, 14 milliárd forintos keretösszegű konstrukció kifejezetten a gyermeksürgősségi, illetve -baleseti ellátás fejlesztését szolgálja. A projektre a Heim Pál Gyermekkórházzal, a Debreceni, a Pécsi, valamint a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a győri és a miskolci kórházakkal konzorcium alakult az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) vezetésével.

A kiemelt projekt részeként a Heim Pál Gyermekkórházban egy országos, legmagasabb progresszivitási szintű gyermekbaleseti és gyermeksürgősségi ellátóközpont jön létre, az öt vidéki helyszínen pedig alcentrumokat, gyermekbaleseti és gyermeksürgősségi osztályokat alakítanak ki. Az ezzel párhuzamosan zajló szakmai-módszertani fejlesztéssel együtt pedig egy egységes szakmai elvekre épülő, kiemelten magas szintű országos gyermekgyógyászati baleseti és sürgősségi ellátóhálózatot hoznak létre – emelték ki az Emminél.

A döntés, hogy minden budapesti sebészeti osztálynak folyamatos ellátást kell biztosítania, 2015 októberében született meg. Az általános és a hasi sebészeti ügyeleti rendszer 2016. április 1-jétől alakult át úgy, hogy a betegek Budapesten nemcsak néhány, naponta változó, előre kijelölt kórházban, hanem valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas intézményben, a nap 24 órájában megkapják a szükséges ellátást.

Az új ügyeleti rendszernek köszönhetően a betegek számára sokkal biztonságosabbá, jobban átláthatóvá és megbízhatóbbá vált a budapesti sebészeti ügyeleti ellátás, úgy, hogy a kórházak terhei sem növekedtek jelentős mértékben, összességében tehát hatékonyabbá vált a rendszer – hangsúlyozták a szaktárcánál.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink