hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A hiányszakmás orvosok többletbére is növeli az adósságot

Lázár a sürgősségi ellátásról (Bővítve: Dóri-ház...)

A sürgősségi osztályok a legjobban működő részei az egészségügyi ellátásnak – mondta Lázár János miniszter a 108. Kormányinfón.

Ahogyan a mostani, úgy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is komoly forrásokat biztosított a sürgősségi központok létrehozására, ezekből több mint 130 működik az országban – így kezdte válaszát Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, amely azt firtatta, milyen megoldási javaslata van a kormánynak az MH Egészségügyi Központban történt eset kapcsán.

Hogy melyik beteget mikor kell ellátni, az nem politikai, hanem orvosszakmai döntés – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, lakossági fórumain is gyakori panasz, hogy sokat kell várni a sürgősségi betegellátó osztályokon (sbo). Ugyanakkor a betegek ellátási sorrendjéről az ott dolgozó szakembereknek kell dönteniük, hogy ki az, aki azonnali ellátást igényel, és ki az, aki várhat 2-3 órát.

Ha a hozzátartozók perre viszik az említett ügyet, orvosszakértői vélemény dönthet arról, hogy történt-e a beteg ellátásakor hiba. Amennyiben az állam, mint fenntartó, vagy a megbízásából eljáró orvos mulasztott, a felelősséget vállalni kell – hangsúlyozta Lázár János, ugyanakkor hozzátette, orvosszakmai szempontból a Honvéd Kórház sürgősségi osztálya a legjobb az országban.

A sürgősségi osztályok nem a problémát, hanem a megoldást jelentik, ezek a legjobban működő és erős részei az egészségügyi ellátásnak – tette hozzá a miniszter, aki szerint négy területre kell kiemelten koncentrálni az ágazatban: többet kell keresniük az orvosoknak, meg kell erősíteni a háziorvosi szolgáltatásokat, akár a társadalombiztosítási oldalon is ösztönözni kell a szűréseket, illetve a sebészeti és belgyógyászati osztályokat fel kell újítani, mert ezek vannak a legroszabb állapotban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 108. Kormányinfón az Országházban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 108. Kormányinfón az Országházban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ezért (is) adósodnak el a kórházak

Egy-egy kórház egy-egy műtétért más és más összeget számolhat el, területi különbségek vannak a finanszírozásban, amit meg kell szüntetni – válaszolta az újabb kérdésre Lázár János. Többen követelik a kórházigazgatók leváltását, mert nem értik, hogy ha ennyire kiválóan működik az egészségügy, miért adósodnak el az intézmények. A miniszter szerint az eladósodás oka az is, hogy a hiányszakmákban dolgozó orvosok nem vállalják el a bértáblában meghatározott fizetésért a munkát, így az intézményvezető arra kényszerül, hogy akár ennek kétszereséért alkalmazza a doktort, amit nem minden esetben sikerül kigazdálkodni, így növekszik az adósságállomány. Példaként egy budapesti, szülészet-nőgyógyászati osztályt említett a miniszter, amelynek vezetésére kétmillió forintért sem találtak főorvost.

Segítenek a Dóri-háznak

Segítünk – szögezte le a miniszter a pécsi Dóri-ház helyzetét firtató kérdésre. A gyermekeknek hospice-ellátást biztosító intézmény 4-7 millió állami támogatásban részesül évente, ám kilenc millió forintos adósságot halmozott fel az utóbbi időben. Lázár János kifejtette, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felveszi a kapcsolatot a pécsi hospice-házzal, és ha gond lenne az ellátással, segítenek annak biztosításában. A miniszter azt ígérte, folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, azonban azt is hozzátette, tavaly felülvizsgálták a hazai gyermekhospice-ellátás helyzetét, és bővítették az erre szánt forrásokat.

A budapesti átszervezést firtató kérdésre válaszolva közölte, az engedélyezési folyamatokban nincs akadály.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink