hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Csökkentenék az SBO-k leterheltségét

Folyamatosan nő a sürgősségi osztályokon a betegforgalom. A helyzeten mielőbb változtatni szeretne a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság, közli a Magyar Idők.

Becsléseink szerint ma Magyarországon a sürgősségi osztályokra érkező esetek 35-40 százaléka nem tartozik hozzánk. De számos, nem sürgősségi ellátást igénylő problémával is felkeresnek minket, mondván: ide nem kell beutaló, így hamarabb jutnak diagnózishoz, ellátáshoz. A mi osztályainkon azonban a valódi sürgősségi esetek élveznek előnyt, így akinek nem olyan súlyú a problémája, azt bizony sokszor csak többórás várakozás után tudjuk megvizsgálni. Ha az emberek elfogadnák, hogy kizárólag sürgős esetben vegyék igénybe ezt a fajta ellátást, azzal az ő frusztrációjuk és a mi terheltségünk is jelentősen csökkenthető lenne – nyilatkozta Bognár Zsolt, a szervezet új elnöke.

A Magyar Sürgősségi Orvos Társaság nemrég választotta meg önt elnöknek. Öt évre szóló programjában is hangsúlyos szerepet kap a sürgősséggel szembeni téves lakossági elvárások lebontása. Mire gondol azon túl, hogy csak az menjen a sürgősségire, akinek valóban sürgősen van szüksége orvosra?

– Arra például, hogy még a „sürgősen” kifejezést is pontosan meg kell határozni. Mert ha egy szülő hét közben nem ér rá elvinni a könyökfájós gyerekét orvoshoz, az még nem elég indok arra, hogy a hét végén behozza hozzánk. Neki ez lehet sürgősen megoldandó probléma, orvosi értelemben azonban szerencsére nincs szó sürgős szükségről. Hasonló a helyzet azzal, akinek három hete fáj a dereka, tegnap kapott is időpontot egy vizsgálatra, ám az csak újabb három hét múlva lesz, azt meg már nincs türelme kivárni, így ma inkább bemegy a sürgősségire.

Az a tény, hogy többféle szakrendelésre tényleg csak hetekkel későbbi időpontot lehet kapni, biztosan nem könnyíti meg a munkájukat.

– Nem. Ahogyan az sem, hogy sok helyen nincs házi gyermekorvos, így vagy helyettesítő jön hetente kétszer, vagy vegyes praxisban felnőtt háziorvosok látják el a gyerekeket is. Ráadásul a háziorvosok lehetőségei is behatároltak, számos vizsgálatra csak szakorvos írhat beutalót. Az ilyen problémáknál is rendszeresen bennünk látják a megoldást a páciensek. Az Országos Mentőszolgálat is mind több beteget szállít be osztályainkra, mert a mentőorvoshiány miatt az autók egy része mentőápolókkal vonul, akik nem minden esetben tudnak döntést hozni, ezért a helyesen értelmezett betegbiztonság érdekében inkább beszállítják a beteget a közeli sürgősségire. Mindebből egyértelmű, hogy a sürgősségi ellátás gondjai rendkívül komplexek, és nem szakíthatók ki az egészségügyi rendszer egészéből.

A teljes interjú

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink