hirdetés
2022. december. 09., péntek - Natália.
hirdetés

SBO: földön fekve várt a beteg

A beteget kihívott mentők az ügyeletes Szent Imre Kórházba vitték, ahol az adatfelvételen kívül órákig semmi sem történt vele az SBO-n, írja az Index.

Adamkó Péter ismert barlangász, barlangi mentő nemrég egy posztot tett közzé a Facebookon, amiben felesége több órás kálváriájáról számol be a kórház sürgősségi osztályán. Mint az Index szerint írja benne: „szerdán január 3-án gyermekem édesanyja, Hajni a munkahelyén kb 14 óra 30 perckor rosszul lett”.

A beteget kihívott mentők az ügyeletes Szent Imre kórház sürgősségi osztályára vitték, ahol az adatfelvételen kívül órákig semmi sem történt vele. Gerincfájdalmakkal órákig ácsorgott a folyosón, százkét társával együtt! Ennyit számoltak össze az ott lévők kínjukban! – írta a felháborodott barlangász.

Adamkó este hétkor ért a helyszínre. Mint leírta, a látvány megdöbbentő volt. Emberek tömege állt a folyósokon. Néhányan ültek, már akinek akinek jutott szék a folyosón és felvételi ablak előtti apró váróban meg a szendvics automaták előtti teremben. Volt vagy tíz tologatható hatalmas kórházi ágy rajta eszméletlen vagy félig-meddig eszméletnél lévő emberekkel, Adamkó szerint nem túlzás, hogy haldoklóval.

Adamkó feleségének bevitt egy kemping matracot, egy úgynevezett polifoamot. Mivel állni már nem tudott, a kórház folyósólyán feküdt le az emberek lába között. A folyosón kapott a földön fekve infúziót. Az ugyan egy kevésbe forgalmas kórházi folyóson cseppeget le, de csak a találékonyságuknak köszönhetően.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház sürgősségi osztályán a betegforgalom az elmúlt napokban rendkívül mód megnövekedett – tájékoztatta a portált a kórház. Az osztályon dolgozó orvosok az elmúlt két nap alatt 231 esetet láttak el, melyek több mint fele az esti órákban érkezett. Megfeszített munkával, szorosan együttműködve a kórház többi osztálynak orvosaival, és ápolóival, minden egyes beteget elláttak.

Hozzátették: a betegek behívása, vizsgálata a triage vagyis osztályozó vizsgálat után történik. Azok az esetek amelyek azonnali ellátást igényelnek minden esetben prioritást élveznek. A sürgősségi osztályra szállítják az alkohol, és drog problémákkal behozott embereket is, akik nagy kapacitást kötnek le, ezzel is megnehezítve a megnövekedett betegforgalom ellátását.

Magyarországon nincs triage nővér, aki képes arra, hogy végigrohan a soron és triázsol, azaz, ami akut azt előreveszi, aki pedig ráér, azt várakoztatja, aki meg nem sürgősségi, azt elküldi a körzeti orvoshoz vagy szakrendelésre. Ez rámutat arra is szerinte, hogy itthon egyre kevesebb az amúgy is nagyon kevés oxiológus (sürgősségi) szakember, és egyre kevesebb lesz, mert ki az, aki 10 évet tanul azért, hogy mentőzhessen vagy a sürgősségi osztályon "szívjon babért meg két marék rizsért" – közölte a leppal egy mentő olvasó.

Egy, a Szent Imre sürgősségi osztályán tanult szakorvos olvasó is reagált az esetre. Levele szerint a betegek jelentős része (60-70%) nem mentővel, hanem saját lábán érkezik. A többi fővárosi sürgősségi osztály is állandóan túlterhelt, nagyjából ennyire. A sürgősségi ellátás után a betegek kórházi elhelyezése viszont a Szent Imre Kórházban történik. Így a mentőktől indokolatlan lett volna a beteget elszállítatni máshova (pl. a Délpesti Jahn Ferenc Kórház Sürgősségi Osztályára), amiután ismét mentővel vissza kell szállíttatni a Szent Imre Kórházba (sebészeti, neurológiai, belgyógyászati, stb. osztályra). Úgy véli a probléma jogos, van probléma. De jelen probléma nem a KÁNY vagy az OMSZ szintjén van. Ott más problémák vannak, írta.

Végül hozzátette, hogy Magyarországon, minden sürgősségi osztályon, minden műszakban van szakképzett, gyakorlattal rendelkező triage nővér. Az lehet, hogy nincs szakorvos, nincs egyéb nővér, nincs betegszállító, nincs adminisztrátor, nincs gyógyszer, nincs hely. De triage nővér nélkül nem tud elindulni és működni a műszak.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.