2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Szerepet játszhat a herpes zoster egy változata az SM kialakulásában

Svéd kutatók vizsgálati eredményei szerint a herpes zoster vírus egyik változata, a HHV-6A szerepet játszhat a sclerosis multiplex kialakulásában.

hirdetés

A Karolinska Institutet (Stockholm) kutatócsoportja a Frontiers in Immunology folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy a HHV-6A vírus elleni antitestek jóval magasabb arányban fordultak elő sclerosis multiplexben szenvedő emberek szervezetében, így igen valószínű, hogy a vírus szerepet játszik a betegség kialakulásában.

A kutatók első lépésben egy új módszert fejlesztettek ki, amellyel sikeresen meg tudták különböztetni a herpes zoster vírus két változatát (HHV-6A és 6B), majd sclerosis multiplexben (SM) szenvedő illetve egészséges alanyoktól vett mintákat elemeztek. A HHV-6 vírust már korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták az SM-mel, ám ezekben a vizsgálatokban még nem tudták elkülöníteni egymástól a 6A és 6B variánsokat. Becslések szerint két éves koráig a gyerekek 80%-a megfertőződik HHV-6 vírussal, és sokan életük végéig hordozzák a védelmet adó antitesteket.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók ebben a vizsgálatban 8700 SM-beteg, valamint 7200 olyan egészséges alany mintáit nézték meg, akik nemre, életkorra azonosak, összehasonlíthatók voltak. Az eredmények szerint az SM-ben szenvedő betegeknél 55%-kal magasabb volt az esélye annak, hogy a beteg hordozza a HHV-6A antitestet, mint az egészséges kontroll csoportban, a HHV-6B viszont nem mutatott ilyen határozott összefüggést. A kutatók ezt követően az Epstein-Barr vírus előfordulását is megnézték a mintákban, és azt találták, hogy amennyiben a két vírus együttesen fordult elő, a sclerosis multiplex valószínűsége még magasabb volt. Ez arra utalhat, hogy több vírus egyidejű fertőzése hajlamosíthat az SM-re, vagy legalábbis szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!