2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Oligodendrocyták és sclerosis multiplex

Svéd kutatók a központi idegrendszer oligodendrocytáinak feltérképezése során arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a sejtek komoly szerepet játszhatnak a sclerosis multiplex (SM) kialakulásában. A jelenlegi MS kezelések elsősorban az immunrendszerre koncentrálnak, ám a felfedezés elősegítheti olyan új terápiák kifejlesztését, melyek célpontjai az idegsejtek myelinburkát termelő oligodendrocyták lehetnek.

hirdetés

A svéd Karolinska Institutet kutatói a Nature Medicine folyóiratban közölték felfedezésüket, mely szerint az oligodendrocyták egy csoportjának, illetve ezek progenitor sejtjeinek komoly szerepe lehet a sclerosis multiplex kialakulásában és a betegség lefolyásában.

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, melynek során az immunrendszer fehérvérsejtjei megtámadják és lebontják a központi idegrendszer idegrostjait körülvevő myelinburkot, megakadályozva ezzel az elektromos ingerek továbbítását, kiváltva a betegség jellemző tüneteit. Egyelőre nem ismert, hogy az immunrendszer miért támadja meg a myelint, ám a Karolinska Institutet kutatói felfedezése szerint a myelint termelő sejtek, az oligodendrocyták (az agy és a gerincvelő leggyakoribb sejttípusa) komoly szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók észrevették, hogy az oligodendrocyták tulajdonságai megváltoznak a betegség során. Egér modellszervezeten sikerült kimutatni, hogy az oligodendrocyták egy csoportja és progenitor sejtjeik igen hasonlóak az immunsejtekhez, például oly módon képesek a betegség által károsított myelin eltakarítására, lebontására, mely nagyon hasonló az immunsejtek működéséhez. Az oligodendrocyták progenitor sejtjei emellett képesek kommunikálni az immunsejtekkel, és képesek megváltoztatni viselkedésüket. Továbbá a kutatók azt is észrevették, hogy azok a gének, amelyek a sclerosis multiplexre való érzékenység kialakulásában játszanak szerepet, aktívak (expresszáltak) az oligodendrocytákban és progenitor sejtjeikben.

A kutatók a vizsgálatot egy közelmúltban kifejlesztett új módszerrel, az ún. egyetlensejt RNS-szekvenáló technikával (single-cell RNA sequencing) végezték, mely egy adott sejt genetikai aktivitásáról ad pillanatfelvételt, így az egyes sejtek tulajdonságainak megkülönböztetésére kiváló eszköz. A további vizsgálatok során az oligodendrocyták sclerosis multiplexben betöltött szerepének pontosítását végzik az intézetben, ami remélhetőleg új gyógyszercélpontok meghatározásához vezet.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!