2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.

Szentkirályi Alexandra: Bírni fogja az egészségügy

Az egészségügy felkészült és minden eszköz rendelkezésre áll a koronavírus-járvány második hulláma alatt, mondta a kormányszóvivő hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a magyar járványügyi helyzet a külföldi trendeket követi: ahogy Magyarországon, úgy külföldön is emelkedett a fertőzöttek száma, s erre lehet számítani a következő hetekben is. Hozzátette, az első hullám idején az ország jól védekezett, és sikerült felkészteni az egészségügyet a második hullámra, így minden személyi, illetve tárgyi feltétel adott.

"Ha valakinek szüksége van arra, hogy valamilyen kezelést kapjon, esetleg kórházba kerül, akkor ezt bírni fogja a magyar egészségügy" – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. Mindenképpen a védekezésre kell koncentrálni, amíg nincs vakcina a vírus ellen. Ennek fontos része az erőforrások beosztása; jelenleg 40 olyan kórház van, ahol koronavírusos betegeket ápolnak, de ha szükséges, akkor további kórházakat tudnak bevonni. Ezekbe az intézményekbe orvosok és ápolók is kellenek, akiket átvezényelhetnek. Ez jelenleg a szakemberek 1 százalékét érinti.

Kitért arra is, az orvosok "soha nem látott" béremelése és a hálapénz kivezetése kapcsán a Magyar Orvosi Kamara javaslatát valósította meg a kormány. Ugyanakkor hátra van még 18 olyan rendelet, amelyeket szintén az orvosi kamarával egyetértésben alkotnak majd meg. Előreláthatóan még a héten foglalkoznak majd a háziorvosokat érintő új szabályokkal, aminek része a praxisközösségek létrehozása is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!