hirdetés
2022. május. 26., csütörtök - Fülöp, Evelin.
hirdetés

Orbán: A jövő év közepéig kell kibírni

A jövő év felénél hamarabb nem lesz vakcina a koronavírus ellen, ezért "nekünk, magyaroknak is a következő év közepéig, júniusig, júliusig kell kibírni", mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő jelezte, az EU – így Magyarország is  eurómilliárdokat fektet az oltóanyag-kutatásokba, de egyelőre az Európai Bizottság elnöke sem tudta megmondani, mikor lesz meg a vakcina, a dolgok pedig állnak, hogy "nem lesz ez hamarabb, mint a következő év fele". Orbán Viktor úgy fogalmazott: "van mögöttünk hét hónap, és van előttünk hét hónap, tehát mostantól kifelé megyünk (...), egy-két hónap, és akkor kezdhetjük vágni a centit". A "szabadulás" május-június-július tájékán ér Magyarországra mondta.

A járvány elleni gazdasági védekezésről azt közölte: Magyarország a munkaalapú gazdasága miatt a hangsúlyt a munkahelyekre és a beruházásokra helyezte, és nemcsak a vállalati, hanem a családi beruházásokra is. A kormány felfogása szerint a legnagyobb gazdasági veszélyt a kivárás jelenti, mivel a gazdaság megáll, ha a vállalkozások és a családok kivárnak a beruházásokkal, a vásárlásokkal. Ezért is adott a kabinet nagyon sok pénzt több mint 900 vállalkozásnak beruházásra, ez "300-400 milliárd forintnál több beruházást jelentett", és megmentett 155 ezer munkahelyet. Most pedig a családi beruházások aktiválásához beindítanak egy építőipari, otthonteremtési motort, mert a legnagyobb értékű családi beruházás mindig az otthonteremtés és a lakásfelújítás mondta Orbán Viktor. Így az 5 százalékos lakásépítési áfa és több más várható intézkedés, például lakásfelújítási kedvezmény a válságkezelő logika soron következő lépése, jelezte.

A járvány elleni magyar egészségügyi védekezésről is beszélt, kifejtve: tavasszal Magyarország a legjobban védekező országok között volt, és ha egyszer sikerült, akkor "a második hullám esetében is tudunk győzni". A győzelem pedig jelen helyzetben azt jelenti, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina.

Megítélése szerint annál sikeresebb a védekezés, minél később jön el az a pillanat ha egyáltalán el kell jönnie , amikor ütemezett műtéteket kell halasztani. A következő három hétben ilyen lépésre nem kell számítani közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament egyhangúlag fogadta el az orvosbéremelést, Orbán Viktor azt is mondta: először, 2018-ban az ápolók bérének rendezéséről döntöttek, utána a kórházfelújításokról, majd most az orvosbéremelésről. Kiemelte: az orvosi kamara javaslatát fogadták el a bérrendezésről és a hálapénz megszüntetéséről. A részletkérdéseket  a háziorvosok helyzetét, a magánpraxis kérdését, az állami alkalmazás viszonyát, az orvosválasztás lehetőségét  az év végéig rendezik.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink