hirdetés
2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

Ha kitűnik a rendszerből a hálapénz

Tízmilliárdok maradhatnak a betegeknél

Becslések szerint akár a százmilliárd forintot is elérheti az az összeg, ami a magyar betegektől évről-évre paraszolvenciaként az orvosok zsebébe vándorol, írja a Növekedés.hu. A kormány most egy huszárvágással igyekszik véget venni ennek a gyakorlatnak: az orvosi bérek radikális emelésével egy időben azt is elfogadtatta a parlamenttel, hogy már a jövő évtől vesztegetésnek minősül a hálapénz elfogadása, de az adása is.

hirdetés

Nagyon eltérő becslések jelentek meg az elmúlt években arról, hogy mennyit költ Magyarországon a lakosság hálapénzre: az összeg 20 és 100 milliárd forint között szórt. A KSH legutolsó háztartásstatisztikájából az látszik, hogy a hálapénz összege nyolc év alatt több mint kétszeresére nőtt, míg 2010-ben minden magyar, beleértve a csecsemőket is, évente átlagosan 1798 forint került a borítékba, 2018-ban már 3827 forint.

A motivációkat illetően egyre többen látják úgy, hogy a betegek a megfelelő ellátást vásárolják meg ily módon, illetve, hogy azért adják a hálapénzt, mert azzal vélt vagy valós előnyre tehetnek szert. A fiatal orvosokat tömörítő Magyar Rezidens Szövetség még 2013-ban indította útjára a hálapénzellenes kampányt Hálát a betegtől, pénzt az államtól jelszóval. Aztán a facebook-on megalakult az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport, amelynek tagjai magukról azt mondják, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára egy korábbi publikációjában úgy jellemezte a hálapénzt, mint ami minden szempontból káros a jelenlegi, rendkívül drága, specializált, ugyanakkor rettentően egyenetlenül teljesítő magyar egészségügyben. Mint fogalmazott, a hálapénz megrontja az orvos-beteg bizalmi viszonyt, torzítja a betegutakat, fenntart egy rossz fajta hierarchiát, és utódnevelés helyett a tudás féltve őrzésére ösztönöz, ugyanakkor elkendőzi a hibákat és rettentően megnehezíti kijavításukat. Csökkenti az orvosi szakma presztízsét, aláássa a morálját.

Az elmúlt évtizedekben a hálapénzről folyó nyilvános viták a lakossági gondolkodást is kezdték átformálni. Erre utal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatócsoportja által tavaly őszi felmérés szerint a többség, 56 százalék, ha rajta múlna, még a hálapénz utólagos elfogadását is büntetné.Azt azonban csak kevesen tudták, hogy a hálapénz műtét előtti elfogadása már most is bűncselekmény.

Az emberek véleménye, úgy tűnik, egybecseng azzal, amit idén januárban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javasolt: emeljék a visegrádi négyek szintjére a hazai orvosbéreket, azt követően azonban a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény, kerüljön be a büntető törvénykönyvbe. (A kamara jelenlegi vezetői közül többen is az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportból érkeztek.)

A kormány előterjesztésére a parlament kedden nem csak a MOK béremelési javaslatát fogadta el, de a paraszolvencia is bekerül a btk.-ba, és a jövő évtől vesztegetésnek minősül, akár adják, akár elfogadják azt, emlékeztet a lap.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink