hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szennyvíz: stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyisségének terjedési üteme stagnált a fővárosban; országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amellyel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszámemelkedést lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.

A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyisségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, és országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt.

A járványhelyzet változatlanul fennáll, ezért annak érdekében, hogy megelőzzük a közösségi terjedés felgyorsulását, továbbra is be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat. A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket!

hirdetés

Könyveink