hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Számos helyen akadozik az ellátás a kapacitáshiány miatt

Csak idén legalább 150 esetben az NNK-nak kellett beavatkoznia, mert a szolgáltató jelezte: nem tudja ellátni a feladatát – tudta meg a Népszava.

Csak az elmúlt egy hónapban fél tucat olyan intézmény került a hírlisták élére, amelyekben ilyen vagy olyan ellátás éppen nem működik. Lapunk megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot és arról érdeklődtünk: mi az oka, hogy megszaporodtak az ország különböző pontjain az osztálybezárások, illetve a betegek átirányítása távolabbi szolgáltatókhoz. Válaszukban elismerték: előfordul, hogy bizonyos ellátásokat kénytelenek az intézmények időlegesen szüneteltetni, de – mint hangsúlyozták – egyetlen beteg sem marad ellátatlan.

A Népszava átnézte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) úgynevezett kijelölő határozatait. Ezek azok a dokumentumok, amelyekben az országos tisztifőorvos utasítja az egyes szolgáltatókat a rendszerből éppen kieső szolgáltatások pótlására, azaz a helyettesítésre. A papírokból kiderült:

Idén legalább 150 esetben kellett az NNK-nak beavatkoznia amiatt, mert valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudta ellátni a betegeit. 

Ezek között vannak néhány órás, egy-két napos, illetve annál jóval hosszabb szolgáltatás kiesések is. A néhány órás „üzemszünet” főként fővárosi ügyeleti ellátókra jellemző. Például február 10-én a Honvédkórház reggel nyolctól kettőig azért nem fogadott intenzív ellásra szorulókat és traumás sérülteket, mert fertőtlenítő takarítás zajlott éppen. (Hogy mit kellett takarítani – Covid-vírust, vagy esetleg ágyipoloskát irtottak – már nem derült ki az NNK dokumentumaiból.)

Vannak tartósabb ellátáshiányok: így a Zirci kórház szakrendelőjébe tavaly júniustól idén márciusig nem sikerült fül-orr-gégészt találni. Vagy például Ajkán az elmúlt két évben nem működött a gyermekgyógyászati és a tüdőgyógyászati ellátás. Ezért a rászorulóknak a mintegy 80-90 kilométernyire lévő székesfehérvári, győri, szombathelyi, illetve zalaegerszegi kórházba kellett utazniuk diagnózisért, valamint kontroll vizsgálatra. Ózdon tavaly januártól idén februárig nem volt fül-orr-gégészet. Várpalotán az év első hónapjaiban az ultrahang vizsgálatokat felfüggesztették, a nefrológiai szakrendelésük pedig tavaly májusától idén februárig nem működött. Egerben februártól nincs fogszabályozást végző szakorvos, a gyerekeket vagy a 88 kilométerre, Miskolcra, vagy 130 kilométerre, Budapestre kell vinniük a szülőknek.

A határozatok áttekintésekor rögtön látszik, hogy tipikus hiányszakma a neurológusoké, a pszichiáterekké, de a nőgyógyászok és a neonotológusok is gyakran hiányoznak az állami ellátásából. Ugyanakkor szinte nincs olyan terület, amelyben a szakemberhiány ne akadályozná valahol a betegek ellátását. Így a szolgáltatás szünetek érintik például fül-orr-gégészek, szemészek, belgyógyászok, tüdőgyógyászok, a stroke ellátásban nélkülözhetetlen ideggyógyászok, fogszabályozó szakorvosok, érsebészek rendeléseit és ügyeleteit is.

(forrás: Népszava)
hirdetés
hirdetés

Könyveink