hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szabadgyökök: gyökeres szemléletváltás?

A szabadgyökök DNS-károsodást okoznak, és ezáltal elősegítik a sejtek rákos átalakulását – ez az általánosan elismert dogma is megdőlni látszik. Egy, a Nature-ben megjelent tanulmány szerint előfordulhat, hogy a szabadgyökök egyenesen gátolják a tumornövekedést.

A napokban már beszámoltunk arról, hogy az új kutatások harmada végződik a korábbi tudásunkat cáfoló eredménnyel. DeNicola és társai munkája: “Oncogene-induced Nrf2 transcription promotes ROS detoxification and tumorigenesis” (Nature, 475:106-9, 2011.) szintén megkérdőjelezi a meglévő elképzeléseinket.

Megan Scudellari a The Scientist című online tudományos lapban elemzi DeNicoláék eredményét, ami szerint az antioxidánsok, amelyek a szabadgyökök ellen hatnak, és ezért a rákgyógyászatban használatosak, esetenként inkább károsak.

Már néhány korábbi klinikai vizsgálat is felvetette, hogy egyes antioxidánsok, így a béta-karotin és az E-vitamin szerepe a rákmegelőzésben nem egyértelmű.

A jelenlegi vizsgálatban egy transzkripciós faktor, az Nrf2 által irányított antioxidáns program működését nézték meg, amelynek következtében csökken a szabadgyökök intracelluláris koncentrációja. Azt találták, hogy az emberi ráksejtek jelentős részében kifejeződő 3 fontos onkogén, a Kras, a Braf és a Myc hatására növekszik az Nrf2 működése a tumorsejtekben, és ezáltal csökken a szabadgyökök intracelluláris koncentrációja – holott a kutatók épp ennek az ellenkezőjére számítottak, azaz arra, hogy az onkogének növelik a szabadgyök-koncentrációt. Eredményüket ellenőrizendő, hasnyálmirigy- és tüdőrákra hajlamossá tett egerekben blokkolták az Nrf2 működését, aminek következményeként kis, korai tumorok jelentek meg, amelyek nem progrediáltak.

Azonban az Nrf2 egyéb génekre is hat, nem csak az antioxidáns működésre, így például gyulladásgátló hatása is van, ami szintén elősegítheti a tumornövekedést. A kutatócsoport a közeljövőben tisztázni akarja, hogy a szabadgyökök koncentrációjának csökkentése vagy az Nrf2-útvonal egyéb hatásai játszanak nagyobb szerepet a tumorok növekedésének serkentésében.

 

Az antioxidánsok szerepe egyébként nemcsak a tumorok kezelésében, de a cukorbetegség terápiájában is megkérdőjeleződött. Egy 2009-es ausztrál tanulmány szerint inzulinrezisztenciát okozhatnak, ezáltal növelhetik a diabétesz kialakulásának esélyét.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink