hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Súlyosbodik a helyzet a kórházakban

Március végére megközelítette a 30 milliárd forintot a magyar kórházak lejárt adósságállománya, közli a Napi.hu.

Márciusban csaknem 6 milliárddal 29 milliárd forintra nőtt a költségvetési intézményként működő kórházak lejárt adóssága, azaz az év végéhez képest három hónap alatt megduplázódott a tartozásállomány. A lejárt határidejű számlák értéke átlagosan havi 4,6 milliárddal gyarapodott, ez 1 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában. Az adósságállomány közel 30 százalékának (8,2 milliárd forint) fizetési határideje több mint két hónapja, 25 százalékának több mint egy hónapja járt le.

A legnagyobb adósok listáján fej fej mellett a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház 2,477 és 2,467 milliárdos lejárt tartozással. Az egyetemek közül az évet 600 millió forintnyi lejárt számlával indító Debreceni Egyetem március végére túllépte az egymilliárdot, és egymilliárd forint feletti (1,5 milliárd forint) lejárt fizetési határidejű számlát görget maga előtt a Békés megyei központi kórház, valamint a Szent János kórház (1,2 milliárd forint) is. Az Országos Mentőszolgálat mintegy 1,1 milliárd forintnyi lejárt számlát halmozott fel március végére, ebből csak a március 759 millió forinttal duzzasztotta az állományt.

Az adósság egyre masszívabb növekedése kórházi információk szerint a brutálisan elszálló bérek következménye, emiatt dologi kiadásokra alig jut már az intézményekben, sőt, van ahol már a bérre sem elég a finanszírozás. Noha világosan látszik az adósság egyre masszívabb növekedése - a márciusi összegző adat már a Kórházszövetség április 10-i kongresszusán ismert volt - a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, júniusban tűzi napirendre a kormány a kórházak működési költségeinek rendezését, s várhatóan a 2020. évi költségvetés előkészítő munkálataikor kerül majd szóba, hogy a következő években mennyivel biztosítanak több forrást.

Márpedig az adósságrendezés megtárgyalása az adósság jelenlegi növekedési üteme mellett nem várhat ilyen sokat, nincs idő a halogatásra, különben újra 50-60 milliárdos konszolidációra lesz szükség, mondta a Napi.hu-nak a  kórházi beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink