hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Sokba kerül az egészség megőrzése

Egyes orvosi vizsgálatokat javallott 1-5 évente rendszeresen elvégeztetni, ám a Pénzcentrum szerint a szűrésekre is túl sokat kell várni.

2015-ös adatok alapján még Magyarország vezette a statisztikákat a rákos megbetegedésben elhunytak számát illetően az EU-n belül az Eurostat statisztikái szerint. A szűrővizsgálatok éppen a betegségek kialakulásának megelőzését, illetve azok korai stádiumának felfedezését segítik, amikor még visszafordítható a folyamat.

A Pénzcentrum által megkérdezett háziorvos kiemelte, hogy elsősorban a daganatos megbetegségek jeleit kereső szűrővizsgálatokon való részvétel ajánlott mindenkinek, főként azoknak akik már veszélyeztetett korba léptek. A kiküldött behívókra csak 30-50 százalék körüli megjelenést mutat a lakosság. A háziorvos elmondta, hogy a most zajló daganatos betegségek szűrésére irányuló kampánynak a vastagbélrákszűrés, mammográfia és méhnyakrák szűrés áll a fókuszában.

A magyar lakosságra a szomorú halálozási statisztikák ellenére sem jellemző, hogy rendszeresen járna szűrővizsgálatra. Sokan csak akkor mennek el a szűrésekre, ha valamilyen aggasztó tünetet fedeznek fel magukon, pedig a szűrés éppen a tünet-és panaszmentes személyek vizsgálatát jelenti. A szűréseken való részvétel iránt mutatott csekély hajlandóság leggyakrabban említett oka a pénz- illetve az időhiány. Mert a hosszú SZTK-s várólisták alternatívája, a magánszolgáltatók sokak számára megfizethetetlenek. 

Ez nem is csoda, hiszen a magyaroknak csaknem 40 százalékának nagy anyagi megterhelést okoz a fogorvosi vizsgálat, kezelés finanszírozása, illetve a gyógyszerköltségek megfizetése. Az EU-n belül bár nem az első helyen, de előkelő helyen vagyunk a megelőzhető elhalálozások listáján is. Ezeken a számokon akkor lehetne javítani, ha valóban rendszeresen eljutnánk a legfontosabb szűrővizsgálatokra. 

Természetesen életkortól, nemtől és életmódtól (pl. elhízástól, dohányzástól) is függ, hogy melyik vizsgálatokat javasolt elvégeznünk. A idősebb korban egyre többet kell költenünk általában is az egészségünkre, valamint a javasolt szűrővizsgálatok száma is szaporodik. Az egyszerűség kedvéért egy egészségesen élő átlagos 40 év alatti, és 40 év feletti nőnek, illetve férfinak javasolt szűrővizsgálatokat vettük alapul.

A kortól és nemtől függetlenül a legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrés SZTK-ban is elvégeztethetőek, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Ha azonban magánúton oldjuk meg, egy általános vérvétel és vérkép készítés 3000 forint körül mozog

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink