hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sok a gazdátlan körzet

Csökkent a gazdátlan fogorvosi praxisok, de nőtt az üres háziorvosi körzetek száma tavalyhoz képest, közli a Magyar Hírlap.

Csökkent tavaly január óta a tartósan betöltetlen alapellátó fogorvosi körzetek száma, az erről szóló megyénkénti lebontást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Alapellátási Osztálya tette közzé. A legfrissebb, május 1-jei adatok alapján míg az év elején 251 praxis volt gazdátlan, addig mostanra már csak 244-ből hiányzik alapellátó fogorvos.

A háziorvosi körzetekhez hasonlóan tavaly március óta már az alapellátó fogorvosi praxisok is indulhatnak a letelepedési pályázatokon, s tavaly év végén célzottan összesen 7,6 milliárd forint támogatást kaptak az alapellátásban dolgozó fogorvosok, ami praxisonként hárommillió forint többletfinanszírozást jelentett. Ennek is betudható, hogy míg 2016-ban Budapesten 53, addig idén májusban már csak 38 körzet volt gazdátlan, és csökkent a tartósan betöltetlen rendelők száma Baranya, Győr-Moson-Sopron, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében is a megyénkénti elosztást tekintve 2016-hoz képest.

A központ honlapján elérhető a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok listája is, ahol összességében a tavalyi adatokhoz képest nőtt az üres körzetek száma, a listát évek óta masszívan vezető megyék esetében azonban sikerült lejjebb faragni a gazdátlan rendelők számát. Ilyen Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, amelyekben összességében négy praxist sikerült feltölteni. Az üres háziorvosi körzetek száma idén májusban háromszáztizennyolc volt, amelyből a gyermekorvosi rendelők száma 57. A legtöbb tartósan betöltetlen rendelő továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol negyvennégy hely vár gazdára, akárcsak tavaly. Ezt követi huszonhét üres rendelővel Békés megye, majd Jász-Nagykun-Szolnok 26, Bács-Kiskun megye huszonhárom, Budapest pedig húsz betöltetlen körzettel, írja a lap.

hirdetés

Könyveink