hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Sinkó Eszter szerint el kellene halasztani a tb-szabályok változását

A járvány nyomán kialakult munkanélküliség miatt Sinkó Eszter az InfoRádióban azt javasolta, hogy a halasszák el az intézkedés bevezetését egy évvel.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász tudomása szerint az átlagos egészségügyi ellátásokért 3-15 ezer forintos tételeket kell fizetnie azoknak, akiknek nincs rendben a tb-befizetése. Sokkal magasabb összegekbe kerülnek a kórházi ellátások: egy csípőprotézis-műtét például több százezer forintba kerülhet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 750 ezer forintban maximálta a számlák felső határát, ám sok embernek már a néhány tízezer forintos összegek is komoly gondot jelenthetnek, ezért nagy kérdés, hogy a szociális elátórendszer és a szociális háló mennyire erős Magyarországon, nem fognak-e sokan kiesni a rendszerből. Például, ha a járvány miatt elveszítik az állásukat. Ilyenkor ugyanis a munkanélküli ellátás csak három hónapig jár, utána már mindenkinek magának kell fizetnie a tb-járulékát – mutatott rá Sinkó Eszter az InfoRádióban.

Az egészségügyi közgazdász egyébként épp a járvány miatti munkanélküliség miatt azt javasolná, hogy a kormány halassza el az intézkedés januári bevezetését egy évvel.

Augusztusban néhány tízezer olyan emberről tudott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, akik a taj-szám érvénytelenítéséhez elegendő – azaz hat havi – tb-tartozást halmoztak fel, de várhatóan ez a betegkör januárig bővülni fog – írta meg korábban a MedicalOnline.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink