hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kásler Miklós augusztusra többet ígér

Július 1-jétől csak az életmentő beavatkozások és a maradandó egészségkárosodás megelőzése jár azoknak, akik nem fizetnek járulékot – jelentette ki Kásler Miklós legújabb villáminterjújában.

Kijelenthetjük, hogy Magyarországon egyetlen ember sem maradhat alap- vagy indokolt sürgősségi ellátás nélkül – hangzott el a felvetés az erőforrás minisztérium saját gyártású interjúsorozatának legfrissebb epizódjában a július 1-jével változó társadalombiztosítási szabályok kapcsán. Az Életközelben című széria 8. részében Kásler Miklós miniszter úgy fogalmazott, az alap- és sürgősségi ellátásban azok is hozzájutnak az akut életveszély elhárításhoz és a maradandó egészségkárosodás megelőzéséhez, akik nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot. A miniszter szerint az ily módon módosuló rendszer nem jelenti azt, hogy a legkiszolgáltatottabbakat hagyja magára a kormány.

Augusztusban átalakítás

Augusztus elején meghatározzák az „eredőt”, így a nyár utolsó hónapjában már érdemben tudnak majd beszélni az egészségügy átalakításáról. Ezt már arra a kérdésre válaszolta tárcavezető, amely az ágazatban dolgozóknak a napokban kiküldött kérdőívek sorsát firtatta. Mint Kásler Miklós fogalmazott, szinte az összes egészségügyi dolgozót megkérdezik arról, milyennek látja az ágazat irányítási és finanszírozási rendszerét, struktúráját és tevékenységét. A Belügyminisztérium és az Emmi közös felmérésében arra is keresik a választ, hogyan választható szét a magán és a közfinanszírozott ellátás, az orvosok, ápolók és védőnők az EESZT-ről és a paraszolvenciáról is elmondhatják a véleményüket.

A koronavírus-járvány a magyar egészségügy létező hiányosságait is megmutatta, ezért lépésre szánta el magát a kormány az ellátórendszer átalakítását illetően. A nemzeti konzultáció során az állampolgárok, míg az említett kérdőívvel a nagy tapasztalattal rendelkező szakma véleményét is kikérik – magyarázta a miniszter.

Lazul a rend, de egyelőre nincs probléma

A vírusjárvány a „lecsengés végén jár”, és bár eleddig fegyelmezettségből jelesre vizsgázott a társadalom, lazul az önkontroll – derült még ki a beszélgetésből. Mivel jellemzően külföldről behurcolt Covid-19 esetek fordulnak elő idehaza, Kásler Miklós szerint a most bevezetett, utazást korlátozó intézkedések elegendőek a járvány újabb fellángolásának megelőzésére. Emlékeztetett, hogy a kormány hetente felülvizsgálja a helyzetet, és ennek megfelelően rugalmas intézkedéseket léptet életbe, ha szükséges.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink