hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Sereghajtók közé kerülhet Magyarország átoltottságban

Ha nem változnak a tendenciák, a középmezőnyből hamarosan a sereghajtók közé kerül Magyarország az uniós átoltottság ranglistán, írja a Népeszava.

Ahogy az utóbbi hetekben folyamatosan, úgy az utóbbi hét nap alatt is hátrébb csúszott az ország a listán az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss adatai szerint. A teljesen átoltott – azaz két dózist kapott – felnőttek körében egy héttel ezelőtt még a 17. volt Magyarország, most azonban már csak a 18-ik helyre sorolta hazánkat az ECDC. Míg az EU-ban már hét állam is 80 százalék feletti átoltottságot ért el, az uniós átlag pedig 72,5, addig Magyarországon csak az emberek 65,9 százaléka vette fel eddig a második adag vakcinát is. Az egyszer oltottak körében maradt az ország 18., de ez aligha ad okot elégedettségre: már 13 államban kapott a felnőttek legalább 80 százaléka vakcinát, az EU-s átlag 78,6, a hazai „eredmény” pedig 68,6 százalék.

A megrekedt oltási program ma már mind inkább megmutatkozik a járványügyi adatokban is. Péntekre tovább nőtt az új fertőzöttek száma: egy nap alatt 531 esetben lett pozitív a teszt. Viszonyításul: májusban volt utoljára egy nap alatt ennyi új fertőzött. Ráadásul lassan az áldozatok száma is nő: tegnap már hat beteg halálát jelentették be. Kórházban 438 koronavírusos pácienst ápolnak, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen, emlékeztet a Népszava.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink