hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Sejtvonalkód deríthet fényt a mellrák áttétképződésére

Ausztrál kutatók a sejtvonalkód alkalmazásával olyan módszert fejlesztettek ki, mellyel azonosítható, hogy a mellrákos daganatok közül melyek okoznak áttéteket.

 

Az ausztrál Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research kutatócsoportja a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy a cellular barcoding (sejtvonalkód) nevű eljárással képesek meghatározni, hogy a mellrákot okozó daganatsejtek számos sejtvariánsa közül melyek felelősek az áttétek képződéséért. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Barcoding reveals complex clonal behavior in patient-derived xenografts of metastatic triple negative breast cancer. Nature Communications, 2019.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A mellrákos megbetegedéseknél a legtöbb halálesetet a más szervekbe átterjedő rákos sejtek (áttétek) okozzák. A mellrákos daganat több ezer féle, eltérő tulajdonságú sejtvariánst tartalmaz, melyek vagy szerepet játszanak az áttétképződésben, vagy nem. Ez jelentősen megnehezíti a betegség kezelését, mivel nehezen lehet megtudni, hogy pontosan mely sejtek felelősek a rák terjedéséért. A kutatók szerint azzal, ha sikerül rámutatni azokra a „klónokra”, azaz az eredeti tumorból származó sejtcsoportokra, amelyek az áttétképződésért felelősek, jelentős lépést tehetünk a terápiák fejlesztésének irányába.

A 2013-ban felfedezett, sejtcsoportok egyedi azonosítását lehetővé tevő sejtvonalkódos technikával nyomon követhető az egyes sejtcsoportok útja is, így például a kutatók megfigyelték, hogy a Cisplatin kemoterápiás szerrel kezelt sejtek a kezelés hatására összezsugorodtak, és számos közülük el is pusztul, ám a terápiát követően a megmaradtak újra felszaporodtak, és más szövetekbe is elvándoroltak.

További vizsgálatokkal a kutatók képesek lehetnek megállapítani, hogy mi olyan különös ezekben a sejtcsoportokban, „klónokban”, miért pont ezek képesek más szöveteket, szerveket is megfertőzni, illetve milyen kezeléssel lehet fellépni ezek ellen a megkülönböztető tulajdonságokkal rendelkező sejtcsoportok ellen.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink