hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Fiataloknál is gyakoribb a mellrák

Évente több mint 7000 új megbetegedést regisztrálnak, ezeknek 5–7 százaléka kerül ki a 40 év alatti korosztályból, írja a Délmagyar.

– A legtöbb melldaganatot 55 és 65 éves kor közötti nőknél diagnosztizáljuk. Országosan évente több mint 7000 új megbetegedést regisztrálnak, de ezeknek mindössze 5–7 százaléka tartozik a 40 év alatti korosztályba. Ennek aránya nem is változott az elmúlt években, a megnövekedett fiatalkori esetszám oka tehát az, hogy minden korosztályban sokkal több a megbetegedés – mondta el a Délmagyarnak Ormándi Katalin radiológus főorvos. Éppen ezért úgy gondolja, felesleges a betegségtudatot fokozni ebben a korosztályban. 

A szakember elmondta, a fiatal nőknek elsősorban akkor kell odafigyelniük magukra, ha egyenes ági rokonaik körében 40 év alatti korban diagnosztizáltak mellrákot vagy petefészekrákot, illetve ha panaszuk van. – Ezekben az esetekben valóban ajánlott a mammográfiás vizsgálat, amit beutalóval lehet megcsináltatni. Nem véletlen azonban, hogy fiatalkorban nem végzik ezt a vizsgálatot rutinszerűen, hiszen ebben az életkorban ez a módszer nem elég hatékony, ráadásul fiatalkorban a mirigyszövet kifejezetten sugárérzékeny. Éppen ezért az emlődiagnosztikával foglalkozó szakember dönti el, milyen vizsgáló eljárást alkalmaz az adott esetben. Például ultrahang- vagy MR-vizsgálattal is kiegészítheti vagy kiválthatja a mammográfiát. Foglalkozni viszont mindenképpen érdemes vele, hiszen a fiatalkorban kialakuló rák általában agresszív és gyors lefolyású.

A rákos esetek száma egyébként minden korosztályban megugrott: Szegeden a havonta elvégzett több mint ezer mammográfiás szűrővizsgálatból nagyjából minden tizedik esetben találnak valamilyen eltérést a szakemberek. Ezért hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára, amelytől azonban sokan még mindig félnek.

(forrás: Délmagyar)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés