hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Segítsen, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő!

A gyógyult koronavírusos betegek véréből előállítható különleges plazmakészítményt világszerte sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában. Hazánkban is még több vérplazmára lenne szükség a gyógyult betegektől a fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében.

Számos ország arra törekszik, hogy a lehető legtöbb donációra alkalmas, gyógyult betegtől plazmaferezis útján plazmát gyűjtsön terápiás céllal, és abból speciális vérkészítményt, konvaleszcens plazmát (FFP-t) állítson elő.

Az Európai Unió tagországai számára az European Blood Alliance (EBA) támogatásával közös adatbázisban gyűjtik a konvaleszcens FFP-re vonatkozó adatokat. Ennek célja, hogy a véradók szelekciója, a plazmagyűjtés és a kezelések részletei alapján szakmai konszenzus születhessen a módszer standardizálására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a projekt magyar résztvevői a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz). A konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. A tudományos konzorciumban az OVSz vezeti a speciális donorok regiszterét, koordinálja a gyűjtést, előállítja, tárolja és elosztja a kórházak között a speciális plazmakészítményt (konvaleszcens FFP-t).  Készítményeket állítunk elő a plazmaterápiát alkalmazó egyetemi kutatócsoport számára is, amelyben részt vesz a Semmelweis Egyetem, a Testnevelési Egyetem és a Kedplasma.

A magyar COVID-19 fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat a lehető legtöbb, korábban PCR pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személy jelentkezését kéri és várja! Segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő!

A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakembereink döntenek a jelentkező alkalmasságáról a plazmaferezisre.  Az eljárás során mintavétel is történik, amelynek révén speciális laboratóriumi vizsgálatokkal (vércsoport-meghatározás, transzfúzióval átvihető fertőző ágensek kimutatása, SARS-CoV-2 vírus ellenes antitest-szint meghatározása) jutnak információhoz az előállítandó konvaleszcens FFP felhasználhatóságáról és terápiás hasznosságáról.

A kampány 2020. október 5-én indul, további információk az OVSZ honlapján találhatók: https://www.ovsz.hu/hu/hirek/tajekoztato-konvaleszcens-plazmadonoroknak

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés