hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Rovancsolnak a háziorvosi rendelőkben

A Népszava szerint az ágazatot vezető miniszter rovancsolást rendelt el valamennyi alapellátást végző rendelőben.

A kollégák számíthatnak arra, hogy a következő hetekben a rendelés vagy tanácsadási idejükben, de akár bejelentés nélkül is megérkeznek hozzájuk a járási népegészségügyi hivatalok emberei. Ellenőrizni fogják egyebek mellett a háziorvosi rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket. Az ellátóhelyek felszereltségét, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálataikról igazoló dokumentumokat, továbbá a kötelező védőoltásaikat. (Az egészségügyben dolgozóknak kötelezően részt kell venniük hepatitiszC vírus szűrésen, és labor eredménnyel igazolniuk kell van-e kellő védettségük a kanyaró ellen.)

Az ellenőrzés kiterjed arra is, hogy az előírásoknak megfelelően kezelik-e a veszélyes hulladékot, van-e erről szerződés, számla, milyen gyakran szállíttatják el azokat a rendelőből. Még az orvostechnikai eszközök (például EKG) rendszeres műszaki felülvizsgálatának jegyzőkönyveit is kérik majd bemutatni. A levél szerint az ellenőrzés idejére az orvos kocsijában lévő sürgősségi táskát is be kell vinni a rendelőbe, hogy a tartalmát át tudják vizsgálni.

Az ellenőrzés előtt a háziorvosoknak pótolniuk kell a dohányzást tiltó, illetve a dohányzó helyet kijelölő feliratokat is.

A lap által megkérdezett háziorvosok közül jó néhány értetlenül fogadta az országos ellenőrzési akciót és szinte egyikük sem emlékezett hasonlóra.

A járási népegészségügyi hivatalokban dolgozók mindegyikének, még azoknak is, akik más szakterületen dolgoznak, részt kell venniük a praxisok ellenőrzésében. Pintér Sándor utasítása a tempót is előírta: heti húsz praxist kell végig látogatniuk, írja a lap.  

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink