hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A területi szorzó nem ellensúlyozza a körzetek hátrányait

A Vasárnap.hu Soós Zoltánt, a Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének elnökét a háziorvoshiányról és annak hátteréről kérdezte.

– Mindaz, amit elmondott, nem túl biztató a fiatal háziorvosok számára. Milyen megoldások lehetnek, amik vonzóbbá tehetnék a falvakban a háziorvosi praxisok betöltését?

– Több pályázati program is indult, ahol a háziorvosi praxis betöltéséért cserébe további juttatásokat, letelepedési támogatásokat kaphatnak az orvosok. Ennek az összege akár a 20 millió forintot is elérheti.

– Ez jó hír, de mennyire sikeresek ezek a programok?

– Korlátozottan ugyan, de az ország egyes területein valóban sikerült így néhány praxisba háziorvos kollégát találni. Önmagukban azonban ezek a programok és pályázatok nem fogják megoldani a problémát. Az egyszeri támogatások ugyanis nem ellensúlyozzák azt a tényt, hogy ezeken a csökkenő lélekszámú településeken kevesebb finanszírozásra számíthatnak az orvosok.

A telemedicinális ellátás, a távkonzultáció lehetősége, a praxisközösségi együttműködés általánossá válása lehet még az a kitörési pont, aminek segítségével a peremterületek orvosai sem érzik magukat izolálva, szakmai fejlődésük biztosított lehet. Persze amennyiben extra finanszírozással ismerjük el az ezen területeken dolgozók nehezebb munkakörülményeit, az is vonzó lehet a fiatal kollégák praxisválasztása során.

– Az elmúlt években a falvak kisebb praxisát kívánták ellensúlyozni a praxisközösség létrehozásával. Ez eredményesnek tekinthető a gyakorlatban?

– A praxisközösségi együttműködés gyerekcipőben jár, sok helyütt az érdemi együttműködés fél éves múltra tekint csak vissza, még kialakulóban van a prevenciós gyakorlat. Korábban is hangsúlyoztuk, hogy a praxisközösségi együttműködés nem fogja megoldani a betöltetlen körzetek kérdését, inkább az együttműködés adta lehetőségek, az annak révén bevonható plusz források lesznek azok, amelyek vonzóbbá teszik az adott betöltetlen praxist.

– Az elmondása alapján úgy tűnik, hogy a háziorvoshiány csak a kisebb településeket érinti. Akkor az ország döntő többségében nincsenek ilyen kihívások?

– Ez nem teljesen igaz, hiszen van betöltetlen körzet Budapesten is. Ugyanakkor Magyarországon belátható időn belül új problémák fognak adódni. Ma a háziorvosok átlagos életkora 60 év, ez a következő években 65-re fog emelkedni. Azaz a háziorvosi korfa drasztikusan fog romlani.

A teljes interjút a Vasárnap.hu közli.

(forrás: Vasárnap.hu)
hirdetés

Könyveink