hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Lehetne pénz az orvosok béremelésére

Folyamatosan azt hallják az orvosok, hogy nincs pénz a bérek emelésére. Pedig a pénz ott lapul az adórendszerben, mégpedig nem is kevés, 500 milliárd forint - állítja Angyal József adószakértő.

A megoldás: négykulcsos adótábla, amellyel havi bruttó 400 ezer forint jövedelemig senki nem járna rosszul. A megspórolt pénzből jutna keret a közszféra béreinek emelésére, más sürgető állami kiadások mellett.

Egyértelműen az egykulcsos adótábla bevezetésére vezethető vissza, hogy nincs pénz a költségvetésben. Az Országgyűlés téves közgazdasági elemzéseken alapuló döntést hozott, amelynek a levét további 2 évig az alacsonyabb keresetűekkel kívánja megitatni - véli Angyal József okleveles adószakértő, matematikus.

Az egykulcsos jövedelemadó ötletének felmerülésekor a kormányhoz közel álló szakértők becslései sokáig arról szóltak, hogy az új rendszer 308 milliárd forintos bevételkieséssel jár. Angyal József már akkor hangoztatta, hogy téves a becslés, 500 milliárd forintnál több bevétel esik ki. A 2011. évre elfogadott költségvetési törvényben végül már 522 milliárd forinttal kevesebb szja-bevétel szerepel.

Az adószakértő szerint az év végére ennél is nagyobb összeg hiányzik majd a büdzséből, mivel a jogalkotók nem számoltak azzal, hogy a havi bruttó 1 millió forintnál többet keresők adóterhelése csaknem a felére, 40,64 százalékról 21,59 százalékra csökkent. Emiatt további 50 milliárd forint az adókiesés. Amennyiben jövőre is ragaszkodik a kormány az egykulcsos adórendszerhez, további 500 milliárd forint esik ki a költségvetésből. Ezt a pénzt többkulcsos adótábla bevezetésével meg lehetne spórolni - véli Angyal József.

Egy tollvonással el lehetne törölni az adórendszert bonyolító szuperbruttósítást, s az adójóváírást is csak minimális összegben, és alacsony jövedelmi határig kellene megtartani. A javasolt adótáblában évi bruttó 1,5 millió forintig 10, 3 millióig 20, 4,5 millióig 30, 4,5 millió fölött pedig 40 százalékos lenne az adókulcs. Ez az adótábla havi 120 ezer és 380 ezer forint között a nettó bérek növekedését eredményezi. A 78 ezres minimálbérnél az adójóváírás kivezetése miatt havi 4050 forinttal csökkenne a nettó bér. Ezt az összeget kellene kompenzálni.

Angyal József szerint a jelenlegi havi 78 ezer forintos minimálbért 80 ezer forintra kellene emelni. Emellett az adójóváírásnál egyszerűen csak vissza kellene állítani a 2002. évi szabályokat, amikor évi 1,2 millió forint jövedelemig havi 3 ezer forint adójóváírás járt. Ebben az esetben már bruttó 80 ezer forintnál sem járnának rosszul a munkavállalók a javasolt adótáblával.

A teljes cikket az eredeti oldalon olvashatja.

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés