hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

 

Rákszűrés otthon

Egy fejlesztésnek köszönhetően hamarosan akár otthoni diagnosztikai módszerekkel is kimutathatóvá válik például az emlőtumor, hangzott el az InfoRádió Szigma című műsorában.

Az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában Bay Péter, a Debreceni Egyetem kutatócsoportjának vezetője mondta el a részleteket.

Az egyedi eljárás alapja, hogy a kutatócsoport talált egy olyan anyagot, amelyet a bélflóra baktériumai termelnek, ez a vérkeringéssel eljut az elmőrák sejtekhez, ott a ráksejtekre jellemző viselkedést gátolja, miközben az ép sejtek működését nem befolyásolja – mondta a szakember.

Bay Péter kiemelte: ennek az anyagnak a termelődése csökken korai emlőrák esetén, vagyis ez a fék eltűnik a rendszerből. Ez abban segít a kutatóknak, hogy vagy a bélflórában lévő változást tudják vizsgálni és ezen keresztül korai stádiumban lehet azonosítani az emlőtumor megjelenését. Hozzátette: a bélbaktériumokat székletből tudják vizsgálni, ehhez nem szükséges megszúrni valakit. Így a mintavétel a módszer fejlesztésével otthon is elvégezhető lesz.

Bay Péter elmondta azt is, hogy napokon belül megkezdi csapatával együtt az előkészítő vizsgálatokat, kísérleteket, és reméli, hogy 5 év múlva valamilyen hatékony diagnosztikai eljárást le tudnak tenni az asztalra.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink