hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Precíziós onkológia: minden rákbeteg és rákbetegség egyedi

Mitől személyre szabott egy onkológiai kezelés? Mit jelent a precíziós onkológia? Milyen lehetőségeket és milyen korlátokat rejtenek a tumorok részletes genetikai vizsgálatai? Ezekre a kérdésekre is választ ad, emellett a daganatellenes kezelések mellékhatásait csökkenteni hivatott szupportív terápiákkal is foglalkozik, továbbá reményt adó és példát nyújtó tanulságos riportokat közöl az ingyenes Rákgyógyítás Magazin 2021. őszi lapszáma.

Mennyiben lehet ma az onkológiai ellátás precíziós, azaz egy kezelés személyre szabott? Az egyedi tumoroknak mennyire részletes genetikai vizsgálata indokolt? Mikor születnek olyan tumorgenetikai leletek, amelyek segítik a terápiaválasztást és mikor nem változtatnak a kezelési lehetőségeken? Ezeket a kérdéseket is körbejárja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság őszi szakmai szimpóziumáról beszámoló betegtájékoztató magazin.

A szupportív terápiák közé sorolnak minden olyan módszert, ami a betegek tüneteinek, a betegség, illetve a daganatellenes kezelések által okozott panaszoknak a csökkentését célozza. A mellékhatások, szövődmények kezelését szolgáló beavatkozások önmagukban ugyan nem daganatgátló kezelések, viszont nélkülük számos daganatgátló terápiát nem tudnának végigcsinálni a betegek. A lap részletesen foglalkozik a szupportív kezelésekkel, s hogy mit tehetnek maguk a betegek a mellékhatások kockázatainak csökkentése érdekében.

A lap több beteg példaadó történetén keresztül próbál segítséget nyújtani a daganatos betegeknek és családjaiknak. Riportot közöl egy cégvezetőről, aki kemoterápiás infúzióval a kezében gitározik az onkológián és a kórterem helyett a parkban piknikezve várja, amíg lecsöpög az infúzió. Olvasható annak a fiatal műtősnőnek a története, aki egyik napról a másikra munkatársból beteggé vált a saját kórházában. Beszámol a lap arról az 53 éves kétszeres nagymamáról is, akinek a mozgás adott testi és lelki kapaszkodót a rákból való kilábaláshoz. Ráerősít a riportok üzenetére az az üzletasszony is, aki ma már sokkal hamarabb fordulna az orvosi segítség mellett pszichológushoz is. Több cikk hangsúlyozza: a mindennapi életminőségben ugrásszerű változást képes hozni az, ha valakit szakszerű pszichológiai támogatás is segít a felépülésben. Az újság foglalkozik a betegek depressziójával és annak elkerülési lehetőségeivel, valamint beszámol a www.45nap.hu címen elérhető kilométergyűjtő kihívásról is, amely keretében a szervezők várják mindenkitől a másokat is mozgásra ösztönző üzeneteket.

A 15 ezer példányban kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiákra. Az újságot a betegszervezeteken keresztül, valamint egyedileg megrendelve is megkaphatják a betegek és a hozzátartozók. A 2021. őszi lapszám nyomdaköltségét a Nemzeti Együttműködési Alap civil pályázata támogatta. A lap ingyenességét és a hirdetésektől mentes, szakmailag független betegtájékoztatást a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a kiadó Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány biztosítja. Az újság korábbi lapszámainak jegyzéke elérhető a www.rakgyogyitas.hu oldalon.

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés