hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

 

A lamininek lehetnek az onkolitikus vírusokkal végzett hatásos kezelés kulcsai

Kutatóknak azt is sikerült megfigyelni, hogy bizonyos tumortípusokban a késői stádiumú vagy rekurrens daganatok felszínén több laminin expresszálódik.

A luxemburgi és német együttműködéssel alapított Laboratory of Oncolytic-Virus- Immuno-Therapeutics (LOVIT) kutatói a már az 1950-es években felfedezett onkolitikus vírusokat kutatják, amelyek csak a rákos emberi sejtekben képesek szaporodni, és azokat megfertőzve elölni.

A LOVIT kutatói a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkükben hozták nyilvánosságra, hogy méhnyakrákos sejtek 7000 génjének kikapcsolása, majd a kezelések vizsgálata után sikerült azonosítaniuk azokat a faktorokat, amelyek az onkolitikus vírusok hatásosságát javítják. Megállapították, hogy a rákos sejtek felszínén található béta-1 és gamma-1 lamininek, pontosabban azok szialinsav alkotóelemei szolgálnak bejutási kapuként a patkányokból izolált onkolitikus H-1 parvovírus számára. Azt is sikerült megfigyelni, hogy bizonyos tumortípusokban a késői stádiumú vagy rekurrens daganatok felszínén több laminin expresszálódik – ezek a rosszabb prognózisú tumorok viszont pont ezért érzékenyebbek lehetnek a H-1PV kezelésekre.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink