hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Politikai üzenet volt az ÁSZ elnök nyilatkozata

Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász politikai indíttatású kijelentéseknek tartja az Állami Számvevőszék elnökének felvetéseit, írja a Magyar Hang.

Rékassy Balázs szerint lehet részigazság Domokos László kijelentéseiben, biztosan van olyan kórház, ahol nem megfelelő a gazdálkodás. Ugyanakkor általánosításnak és jelentős túlzásnak tartja, hogy ebből bárki is az egészségügy egészének működésére következtessen.

– Ha a kórházigazgatók nevében beszélnék, azt mondanám, ez rágalom, és kikérem magamnak. Amennyiben bármely intézményre igaz, tessék feljelentést tenni! De ilyen súlyos állítást tenni, hogy az egészségügyi vezetőknél a „lopás lehetősége mellett felmerül a korrupcióé is” – ez súlyos kijelentés, amely így csak rombolja a lakosság bizalmát – fakadt ki Rékassy a Magyar Hangnak.

Sok esetben azért gazdálkodik rosszul a kórház, mert olyan a struktúrája, szerkezete vagy a körülményei. Az érsebészet vagy egy traumatológiai intézet például ráfizetés, ezzel szemben az invazív kardiológia profitot termel a kórháznak – sorolja a problémákat. Az egyes tevékenységekre – például egy bizonyos műtéttípusra, csoportra – meghatározott összegeket fizet a kórháznak a társadalombiztosítás, de ezt már évek óta nem vizsgálták felül. Azóta sok esetben már többe kerül a beavatkozás, mint amit a tb-től kap rá az intézmény.

Bár az ÁSZ-elnök diplomatikusan nem foglalt állást abban a kérdésben, eleget költ-e az ország az egészségügyre, Rékassy felhívta a figyelmet: az európai országoknál lényegesen – két százalékkal – kevesebbet költünk, hazánk a visegrádi országoktól is le van maradva. Csupán a GDP öt százalékát fordítjuk egészségügyre, ehhez a lakosság saját zsebéből ad hozzá további, a GDP két százalékánál is nagyobb összeget, vagyis összességében az egészségügyi kiadások 37 százalékát magánúton fizetik ki a magyarok.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink