hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

PirulaKalauz az egészség megőrzéséért

Laikusok számára is érthető nyelvezettel, de a szakmai munkában is kiválóan hasznosítható, részletes és naprakész információtárként szolgálhat a dr. Csupor Dezső nevével jelzett PirulaKalauz, amely az étrend-kiegészítő készítményekben leggyakrabban előforduló vitaminok, gyógynövények, ásványi és egyéb anyagok részletes jellemzését nyújtja az olvasóknak, a legfrissebb szakirodalom alapján.

Nyolcan írták a PirulaKalauz című kötetet, plusz egy kiadványszerkesztő is segédkezett a könyv létrejöttében. Az innovatív kiadvány szerkesztője Dr. Csupor Dezső; kiadványszerkesztője Dr. Bokor Dóra; szerzői: Dr. Csupor Dezső, Dr. Nádasi Tamás, Dr. Kovács Bernadett, Dr. Zomborszki Zoltán Péter, Dr. Kúsz Norbert, Dr. Csupor-Löffler Boglárka, Dr. Tóth Barbara és Dr. Horányi Tamás.
 
Majdnem mindannyian a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán diplomáztak, közülük egyesek jelenleg is az SZTE GYTK oktatói és kutatói, mások az SZTE alumnusai. „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 2020. szeptember 23-i, az MTA SZAB székházban rendezett könyvheti programon megjelent alkotótókat Újszászi Ilona az SZTE NKI újságíró munkatársa kérdezte a PirulaKalauz című kézikönyvről.

„A cél az ismeretterjesztés” – hangsúlyozta Csupor Dezső. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi docense leszögezte: elsősorban nem orvosoknak, gyógyszerészeknek, hanem a téma iránt érdeklődő, legalább gimnáziumi szintű kémiai ismeretekkel rendelkező olvasóknak írták ezt a könyvet. Tudományos könyv és ismeretterjesztő kiadvány is egyben a PirulaKalauz, amelyben 262 anyag szerepel. Ezek leírása több ezer tudományos cikk összefoglalója alapján került a kötetbe.

ZTEinfo – Hegedűs Ádám Alex  Fotók: Ú. I.
ZTEinfo – Hegedűs Ádám Alex Fotók: Ú. I.

A Csupor Dezső által alapított Ködpiszkáló blogon 2020 márciusáig, azóta a PirulaKalauz oldalon, a Facebookon is frissülnek a gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, gyógyszer hatóanyagokkal, az egészséges életmóddal kapcsolatos bejegyzések, az áltudományos nézeteket és tévhiteket cáfoló érvek és információk. E bejegyzések és a PirulaKalauz könyv mögött is egy olyan csapat áll, amelynek tagjai szorosan kötődnek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karához.

A gyógynövények, vitaminok, ásványi anyagok és étrend-kiegészítők négyesét járja körbe a kiadvány, ami elsősorban az egészségükre figyelő, tudatos vásárlóknak készült. Képek nem találhatóak az oldalakon.

A könyvben a Tartalomjegyzék, az Ajánló utáni „Csak az olvassa…” kezdetű bevezetőben részletezett tájékoztatás és a könyvbemutató beszélgetésen elhangzottak szerint: a gyógynövényeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és étrend-kiegészítőket tartalmazó termékek megvásárlása a gyógyszertárban a legbiztonságosabb. De e termékekről a tájékozódáshoz önmagában a PirulaKalauz című könyv sem elegendő. Egy szakember is kell ahhoz, hogy a vásárló a számára legmegfelelőbb terméket tudja kiválasztani.

„Ha a PirulaKalauzban azt mondjuk egy növényről, vagy bármi anyagról, hogy jelen tudásunk szerint csökkenti a hajhullást, akkor az tényleg bizonyított. Ami a könyvben szerepel, az megfelel annak, amit a legfrissebb tudományos cikkek alapján tudunk a bemutatott anyagokról. Tehát nem egy már meglévő szakkönyvet fordítottunk le és abból összeollóztunk egy új kiadványt, hanem a legújabb szakirodalmat összegeztük ebben a kötetben – magyarázta Csupor Dezső. Kifejtette: a kötetet elején Használati útmutatót és zárásként Tárgymutatót és is tartalmaz a PirulaKalauz. Ezek segítik az olvasót, miközben tudományos művé emelik a kötetet.

Hatósági listákat, forgalmi adatokat tanulmányoztak a készítők annak érdekében, hogy megállapítsák, az elmúlt évben melyik termékekből fogyott a legtöbb. Dr. Csupor Dezső szerint a legkeresettebb termékeket alkotó anyagok belekerültek a kiadványba. Az ásványi anyagok és a vitaminok esetén a teljességre törekedtek az összeállításkor. A gyógynövények az alapján kerültek bele a könyvbe, hogy mennyire érdekesek és használtak a mindennapokban.

A 91. Ünnepi Könyvhét Szegedi Tudományegyetemhez kötődő könyves beszélgetése végeztével Csupor Dezső elmondta: a könyvbemutató közönsége kedvezményesen veheti meg azt a kiadványt, amit a pirulakalauz.hu oldalról is meg lehet rendelni, illetve a gyógyszertárakban is árulják a PirulaKalauzt.

A könyv Facebook-oldala: https://www.facebook.com/pirulakalauz/

A teljes információ

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés