hirdetés
2022. május. 16., hétfő - Mózes, Botond.
hirdetés

Papp Magor: Ez még sikertörténet is lehet

Ha a kormány készülő egészségügyi akcióterve nemcsak vészforgatókönyv az ellátások beszűkülésének esetére, hanem tartalmazza a bérrendezést is, az akár sikertörténet is lehet – vallja a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Papp Magor úgy nyilatkozott: szövetségük örül neki, hogy akcióterv készül annak érdekében, hogy Magyarországon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint Szlovákiában, de még nem tudni, mit tartalmaz majd ez az akcióterv. Mint kifejtette: ha csak vészforgatókönyv készül, amelyben a megmaradó szereplőkkel és forrásokkal kalkulálnak, az világos üzenetet jelenthet az ágazatnak, hogy "a kormány lemond az érdemi megoldásról, és elfogadja, hogy az ellátórendszer szép lassan összeomlik". Ám az akcióterv kidolgozása azt is jelentheti, hogy végre észbe kaptak a kormányzati szereplők, hogy valamit tenni kellene az egészségügy krízishelyzetének rendezése érdekében.

Annak kapcsán, hogy az ellátási zavar megakadályozása érdekében a kormányzat számításba veszi az orvosok esetleges átcsoportosítását is, Papp Magor azt mondta: ez az intézkedés nehezen értelmezhető, mivel már most sincs belső tartalék az egyes szolgáltatóknál. A legtöbb helyen minimállétszámmal működnek osztályok, és egyetlen embert sem lehet átirányítani. Papp Magor szerint az is kérdés, a gyakorlatban miképp lehetne a kollégákat kötelezni arra, hogy az otthonuktól akár több száz kilométerre kelljen dolgozniuk.

Papp Magor kitért arra is, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adatai szerint az idén újabb szomorú rekordot dönt az elvándorló orvosok száma. Tavaly 1111, ebben az évben mostanáig 1184 orvos kapta meg azt az engedélyt, amellyel külföldön dolgozhat. Papp Magor hozzátette: sokan az utolsó pillanatig kitartanak, bízva abban, hogy az egészségügy helyzete javulni fog. Így ha rövid időn belül nem kínálnak elfogadható alternatívát, a következő időszakban valószínűleg még többen döntenek majd úgy, hogy elhagyják a magyar egészségügyet.

Papp Magor azt mondta: az Élhető magyar egészségügyet mozgalmuk keretében gyűjtött felmondólevelek száma december elején a 2500-at is meghaladta, már öt megyében gyűlt össze kritikus mennyiségű felmondás, ami azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvosellátottságát. Hozzátette: jelenleg több helyen párhuzamosan gyűlnek a felmondások, így végleges számot csak az akció végén tud mondani.

A Magyar Orvosok Szövetségének az önként vállalt túlmunka visszamondásáról szóló akciójához legutóbbi információi szerint már több mint kétezren csatlakoztak. Papp Magor azt mondta: emiatt több helyen gyorsan zavar alakulhat ki, hiszen az intézményeknek nincsenek belső orvosi tartalékaik, így a túlmunka visszamondásával sok helyen nem lesz lehetséges kitölteni az ügyeleti sorokat.

A rezidensszövetség elnöke továbbra is bízik abban, hogy a következő néhány napban sikerül megegyezniük a kormányzattal. Ellenkező esetben január másodikán sajtótájékoztatón közlik az intézményekkel és a közvéleménnyel akciójuk további lépéseit.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink