hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Többen kértek engedélyt a külföldi munkavállaláshoz

Míg tavaly összesen 1777, ebben az évben mostanáig már 1881 egészségügyi dolgozó számára állított ki külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH).

A hivatal december 28-i összesítése szerint az idén is nőtt azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akik külföldi munkavállalást terveznek. A foglalkozás szerinti bontás azt mutatja, hogy csak a gyógyszerészek közül mennének kevesebben külföldre dolgozni. Tavaly 48, az idén 43 gyógyszerész kért ehhez szükséges engedélyt. Rajtuk kívül viszont orvosok, fogorvosok, ápolók, szülésznők és egyéb szakmákban dolgozók is többen dolgoznának külföldön, mint tavaly.

A legtöbben az orvosok közül mennének külföldre; míg 2010-ben 1111, addig az idén már 1184 orvos kapta meg a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt – derül ki az egészségügyi engedélyezési hivatal összegzéséből.

A Magyar Rezidens Szövetség "Élhető magyar egészségügyért" mozgalma keretében gyűjtött felmondólevelek száma december elején meghaladta a 2500-at. Ha december 30-ig nem történnek érdemi intézkedések az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, és elsősorban anyagi helyzetük rendezése érdekében, akkor ezek a felmondólevelek aktiválódnak. A szövetség elnöke, Papp Magor korábban azt mondta: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni e területek orvosellátottságát.

A Magyar Orvosok Szövetsége isindított egy akciót, ennek keretében az orvosok aláírnak egy nyilatkozatot arról, hogy januártól nem vállalnak önként túlmunkát. Ehhez az akcióhoz az Alapellátó Orvosok Szövetsége is csatlakozott.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden levélben kérte Orbán Viktor kormányfő személyes beavatkozását az ágazatban kialakult szakemberkrízis megoldása érdekében. Az egészségügyi államtitkárság aznap azt közölte: ha az egészségügyi dolgozók valóban a tömeges felmondást választanák, Szócska Miklós államtitkár vezetésével létrejön egy ágazati operatív testület, amely megtervezi és megteszi a szükséges lépéseket. Szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette: Orbán Viktor kormányfő akcióterv kidolgozására utasította Navracsics Tibor közigazgatási és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert arra az esetre, ha a letétbe helyezett felmondólevelek "aktiválódnak".

Mint kifejtette, az akciótervnek azt kell szolgálnia, hogy Magyarországon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosok tömeges felmondása miatt, valamint azt, hogy beteg ne maradjon ellátatlanul. A terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink