hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Őssejtterápia a rákgyógyszerek által kiváltott 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére

Az Oszaka Egyetem kutatói a Diabetologia folyóirat hasábjain számoltak be arról, hogy az általuk kidolgozott őssejtterápia védelmet nyújthat az immunellenőrzőpont-gátló gyógyszerek alkalmazása során gyakran jelentkező 1-es típusú cukorbetegséggel szemben.

Különösen a PD-1/PD-L1 receptorra ható onkológiai készítmények esetében fordul elő, hogy a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek környezetében nagy mennyiségben jelennek meg immunsejtek, elsősorban makrofágok, amelyek káros hatást fejtenek ki az inzulintermelésre.

A kutatók az egyik leggyakrabban alkalmazott őssejtterápia, a mezenchimális őssejtek transzplantációjával végzett kezelés hatásait vizsgálták, az őssejteket a PD-L1 monoklonális antitestekkel kezelt egerek számára emberi zsírszövetből vették le.

A PD-L1 antitesteket kapott kontroll állatok 64%-ánál alakult ki cukorbetegség, míg az őssejtterápia ezt 19%-ra csökkentette. A kutatók megfigyelték, hogy az őssejtkezelés hatására az immunsejtek nehezebben tudtak belépni az inzulintermelő sejtek környezetébe, így kevésbé gátolták a szekréciót.

Forrás: Emi Kawada-Horitani et al, Human adipose-derived mesenchymal stem cells prevent type 1 diabetes induced by immune checkpoint blockade, Diabetologia (2022).

Fotó: archív /Human or animal cells on a background with DNA (Forrás: 123rf.com)/
Fotó: archív /Human or animal cells on a background with DNA (Forrás: 123rf.com)/

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés