hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

Jelentősen növelhető az immunterápia hatásossága tripla negatív emlőrákban?

A Hospital del Mar Medical Research Institute kutatói a Nature Cancer folyóiratban közölték cikküket, mely szerint jelentősen növelhető az immunterápiás kezelések hatásossága az emlőrákos betegek 15 százalékát érintő tripla negatív típus kezelésében.

Ebben a típusban az immunterápiával szembeni rezisztancia a tumor őssejteknek tulajdonítható, amelyek láthatatlanok az immunrendszer számára. Ennek oka, hogy az összes tumor őssejt 5-50%-át kitevő agresszív sejtekben igen alacsony a ligand-dependens korepresszor (LCOR) faktor mennyisége, ezért csak igen kevés antigén jelenik meg a sejtek felszínén. Egér modellszervezetekben a kutatók megpróbálták aktiválni az LCOR expressziójáért felelős gént. Ezt a Covid-19 kezelésében híressé vált messenger-RNS vakcina módszerrel érték el, így téve láthatóvá a tumor őssejteket az immunrendszer számára. Az LCOR és az immunterápia kombinált alkalmazására máris született egy szabadalom, és a kutatók egy olyan spin-off cég alapításán munkálkodnak, ami befektetők bevonásával kezdi meg a módszer fejlesztését.

 

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.