hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Őseink, a neandervölgyiek, és a patkányok visszatérése

A Science tudományos magazin év végi értékelésében a 2010-es év egyik tudományos áttörésének nevezte a neandervölgyi ember genomjának megfejtését. A jelentős felfedezések tizes listáján nyolc másik, orvostudományi szempontból érdekes felfedezés is van.

A neandervölgyi genom kutatásáról beszámoló cikk maga is a Science-ben jelent meg májusban. Az eredményt a mostani értékelésben a lap szerkesztői a szintetikus genom létrehozásával azonos fontosságúnak értékelték, és az áttörések versenyében a 2-3. helyre tették.

Első helyre a kvantummechanika elveit makroszkópikus méretekben is felhasználó gépezet került, és feljutott a listára a HIV-profilaxisban jelentős eredményt felmutató két új stratégia, egy hüvelyi gél és egy orális szer.

Az év további, orvostudományi szempontból is jelentős áttörései

Az exonok – fehérjekódoló DNS-szakaszok – szekvenálása révén 12 ritka betegség genetikai hátterét sikerült megfejteni.

Molekuláris dinamikai szimulációk: a proteinek mozgása feltekeredésük közben óriási kihívás elé állítja a kombinatorika szakembereit. 2010-ben sikerült egy kicsi, de az eddigieknél százszor nagyobb fehérje mozgását nyomon követni a világ legerősebb számítógépei segítségével.

Gyorsabb és olcsóbb teljesgenom-szekvenálási módszerek, amelyek segítségével az 1000 Genom Projekt és a hasonló kezdeméyezések azonosítani tudják, melyek a speciálisan emberi genetikai variációk, illetve fel tudják tárni a mai és az ősi népcsoportok közötti genetikai eltéréseket is.

A sejtek visszaprogramozása RNS segítségével: szintetikus RNS segítségével sikerült sejteket őssejti állapotba visszaalakítani, az eddigi módszereknél kétszer gyorsabban és százszor hatékonyabban, ráadásul a módszer a későbbi terápiás felhasználás során biztonságosabb lesz.

A laboratóriumi patkány visszatérése: a patkány sok szempontból a legjobb modelállat, például anatómiailag nagyon hasonlít az emberhez. Viszont eddig nehezítette a kutatásokat, hogy a patkányból nem lehetett knock-out változatot előállítani (bizonyos géneket specifikusan működésképtelenné tenni), holott például a knock-out egerek révén rengeteget haladt előre a tudomány. Az idén viszont egy tudományos áttörés révén közel kerültünk a knock-out patkányok létrehozásához.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink